Évadnyitó kerti parti

Születésnapi köszöntésekkel gazdagított évadnyitó kertipartival vette kezdetét az őszi Makovecz-szalon legújabb rendezvénysorozata szeptember 9-én. Az esten többek között Vashegyi György, akadémiánk frissen újraválasztott elnöke, valamint Kucsera Tamás Gergely főtitkár is megjelent.
30. syyskuuta 2020

Mezey Katalin 75

Június 13-án a Makovecz Szalonban a 75 éves Mezey Katalint köszöntötték barátai, pályatársai. A költőnőről, aki a 2016-ban elhunyt költő, Oláh János özvegye, a Széphalom Könyvműhely alapító vezetője és az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője, az egyik legjobb barátja Kodolányi Gyula beszélt, és idézte föl közös emlékeiket.

13. kesäkuuta 2018

Botvay Károly 85

A Makovecz Szalonban június 6-án Botvay Károly 85. születésnapi köszöntésére került sor. A nagy nevű gordonkaművész 1932. december 29-én született Sopronban. Az egybegyűltek megtekinthették a róla szóló és Petrovics Eszter rendezésében 2016-ban az MMA megbízásából készült portréfilmet. A vetítés után a vonósnégyesjáték mestere elmondta, hogy a portréfilm kiegészítése gyanánt összegyűjtötte pályájának azokat a fő mozzanatait, amelyek kerek számokkal jellemezhetők.

6. kesäkuuta 2018

„Amíg a gyerekeknek játszol, velük játszol"

A Makovecz Szalonban május 23-án Sipos Mihály népzenész születésnapi köszöntésére került sor. Az MMA rendes tagja május 21-én töltötte be 70. életévét. Az egybegyűltek megtekintették a róla szóló portréfilmet, amely 2013-ban készült az MMA megbízásából Tóth Péter Pál rendezésében. A háznagy Temesi Ferenc író volt, aki a vetítés után kérdezte életéről, pályájáról a Muzsikás együttes oszlopos tagját.

23. toukokuuta 2018

Jazzkönyvbemutató: emlékek fesztiválokról, portrék muzsikusokról

A Makovecz Szalonban május 16-án Bicskei Zoltán filmrendező és grafikus A szív sorsa. A jazz és mi – Zeneesszék Dormán László fotóival című gyűjteményes kötetének bemutatójára került sor a szerző és Dormán László jazzkritikus, fotóművész részvételével, aki az évtizedek során számos kiemelkedő amerikai, jugoszláv és magyar jazzmuzsikust örökített meg felvételein.

16. toukokuuta 2018

Kunkovács László könyvbemutatója

A Makovecz Szalonban május 9-én Kunkovács László új könyvének bemutatójára került sor. A Nánási vásárok, nánási pásztorok című kötet a Kossuth-díjas fotóművész, néprajzkutató, író és MMA-tag nyolcadik megjelent munkája, ám hetvenhat évesen is ugyanolyan lelkes és aktív, mint egész pályája során, és – mint mondta – már a kilencedik kötetét tervezi, amelyben az árasztásos kertészkedés hagyományát kívánja bemutatni. 

9. toukokuuta 2018
Ensimmäinen Viimeinen