Schrammel Imre 85 éves

Az ezredvégi kerámiaművészet megújítójaként is számon tartott Schrammel Imrét köszöntötte 85. születésnapja alkalmából a Kecske utcai Makovecz-szalon közönsége november 7-én. A háznagyi teendőket Fekete György látta el. 
Az MMA tiszteletbeli elnöke laudációjában hangsúlyozta: egoista világban élünk, melyben a mondatok rendre úgy kezdődnek, hogy „én". Fekete György szerint Schrammel Imre ebben a világban nem kevesebbel, mint a műveivel vállalja az erkölcsi felelősséget. Alkotásaiban ugyanis a szeretetvágy lobban fel. Mint fogalmazott: van aki az aranyat, a vasat vagy a színek arzenálját bírja szóra, Schrammel Imre azonban a Föld költészetét valósította meg. Munkáiban nem más, mint maga a Föld választotta ki magának, s szerves egységbe lépett ezzel a természettel, mindazzal, amit természetesnek mondunk. Ez a kapott szerep Fekete György szerint egyúttal a realitás nagy paradoxona is, hiszen az alkotó így válik a Teremtő társává. Hozzátette: Schrammel Imre nem véletlenül lett világhírű, a ma élő magyar keramikusok legnagyobbika. 
A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas iparművész, Schrammel Imre, ezt követő vetítettképes előadásában alkotásain keresztül mutatta be élete főbb állomásait. A Kecske utcai Makovecz-szalonban jelenlévők időrendi sorrendben láthatták a kezei közt született műveket, kezdve az első hollóházi porcelánoktól a későbbi tűzálló samottokig. Schrammel Imre elmondta: már fiatal korában megtanulta a klasszikus kerámia-mesterség titkait, később azonban kialakította a saját stílusát, kifejezésmódját. Így születtek meg a vetítettképes előadásban is bemutatott szürreális figurái, melyek ihletét a természetből, a néprajzból, a mítoszokból és – nem utolsó sorban – önmagából merítette. E kapcsán hangsúlyozta: az agyag élő anyag, éppen ezért csakis kellő alázattal lehet hozzányúlni.
7. marraskuuta 2018  |  fekete györgy schrammel imre