Önarckép retus nélkül

Mészöly Dezső, a Kossuth-díjas író, költő, műfordító és dramaturg emlékezete előtt tisztelgett születésének századik évfordulója alkalmából a Kecske-utcai Makovecz-szalon közönsége november 14-én. A Borbély László által szerkesztett irodalmi összeállítás háznagya Bertalan Tivadar volt, Mészöly műveit Dóka Andrea színművész tolmácsolta.
A latin mondás szerint a költő nem lesz, hanem születik – mondta az esten Mészöly Gergely, a 2011-ben elhunyt Mészöly Dezső fia, aki apjára emlékezve kijelentette: „született költő és vérbeli színházi ember volt és csak másodlagosan volt műfordító. Nem akadt olyan gondolat vagy élethelyzet, melyből ne tudott volna jelenetet írni". Az esten az író fiának személyes hangvételű visszaemlékezését követően a Makovecz Szalon közönsége előtt részleteket vetítettek a Duna Televízió által 1998-ban készített „Szegletkő – Látogatóban Mészöly Dezsőnél" című portréfilmből, melyben az akkor már kilencven éves művész visszatekintett felmenőire, életútjára és munkásságára.
A filmből kiderült, hogy a sárbogárdi gyökerekkel rendelkező Mészöly Dezső ősei között több református lelkész is akadt. Értelmiségi családból származott, édesapja bölcsészdiplomával rendelkező tanárember volt. „Szinte mindent édesanyámtól örököltem és édesapámtól tanultam" – mondta, szüleire emlékezvén Mészöly Dezső. A budapesti Református Teológiai Akadémia elvégzése után a kolozsvári egyetemen szerezte bölcsészdoktori diplomáját, de közben, mindezzel párhuzamosan, a budapesti Képzőművészeti Főiskolát is látogatta, ahol a festő-szak hallgatója volt. Noha tehetséges rajzolónak bizonyult, mégsem lett festő. A filmben e kapcsán kijelentette: „a művészetben nem szabad közép-szerűnek lenni". Friss diplomásként Kunszentmiklóson vállalt Mészöly Dezső tanári állást.
Műfordítói munkássága kapcsán a filmben elmondta: az érdekelte, hogyan keveredett Villonban a középkori vallásosság a modernkori kétellyel. Színi világának számos titkát is fellebbentette a dokumentumfilm. Ilyen, kevesek által ismert tény például, hogy Mészölyt Major Tamás vette fel a Nemzeti Színházba, segédszínésznek. Állását azonban idővel elvesztette, mert nem volt hajlandó belépni a pártba. Később műfordítóként ért el komoly szakmai sikereket, mely kapcsán kifejtette, hogy munkái „szinte minden színi igazgatót" feléje fordította.
14. marraskuuta 2018  |  bertalan tivadar mészöly dezső