Forrás: www.napur.hu

A Néprajzi Múzeum a Kecske utcában

Ferencz Marcel előadása

A Liget Budapest Projekt részeként felépülő új Néprajzi Múzeumról tartott a Kecske utcai Makovecz-szalonban vetített képes előadást Ferencz Marcel, az épület megálmodója. A háznagyi teendőket Turi Attila látta el, aki laudációjában hangsúlyozta: a Városliget szélére, az Ötvenhatosok terére megálmodott épület megtervezéséért összesen tizenöt magyar és külföldi építésziroda versengett. 
A pályázók között világhírű irodák is voltak, a nemzetközi zsűri mégis egyhangúan Ferenc Marcel munkáját tartotta messze a legjobbnak. A pályamű ugyanis tökéletesen illeszkedik a környezetébe, tiszta vonalvezetésű épület, ráadásul a múzeumműködési elvárásoknak is messzemenően megfelel. Ferencz Marcel vetítettképes előadásában végigvezette a Kecske utcai hallgatóságot az alkotás különböző fázisain.
Bemutatta az első ötlet-morzsákat, majd azt az alkotó folyamatot, mely révén a tervasztal képi valóságává formálódott a mű. Ezt követte a makettkészítés, melyről megtudtuk, hogy édesapjának, az ugyancsak építészmérnök Ferenczi Istvánnak a segítségével odahaza, a garázsban készült el. Emberes munka volt, hiszen a 3,5 méter hosszúságú, léptékarányos modell kétszáz kilogrammot nyomott. Mint fogalmazott: „ésszerűen építhető, a város számára pedig befogadható épület tervezésére törekedtem. A Városliget szélén egy olyan ünnepi katlanra vágytam, melynek a középpontjában az ötvenhatos emlékmű áll". Hozzátette: „az épület térszerkezete megegyezik a szomszédos Hősök terével, s ez a két, fontos emlékmű így tökéletes összhangba kerül egymással". Az építkezés kapcsán néhány belső, szakmai információt is megosztott. Ilyen volt például az, hogy negyedmillió köbméternyi földet kellett a munkagépeknek megmozgatniuk, meg az is, hogy kétezerötszáz cölöpöt vertek le az alapozási munkálatok során. Fontos szempontnak nevezte, hogy az új Néprajzi Múzeum tökéletesen illeszkedjen a Városliget összképébe. Az íves vonalvezetésű, mintegy a földből két merész lendülettel két irányban kinövő épület tetejére ezért kertet álmodott. Legmagasabb pontjáról a megújuló Városliget lenyűgöző panorámája tárul majd a látogatók elé – mondta az 1872 óta működő etnográfiai intézmény új lakhelyét megálmodó Ferencz Marcel. 
17. lokakuuta 2018  |  ferencz istván turi attila ferencz marcel