Sára Sándor (1933–2019)

Elhunyt Sára Sándor operatőr, rendező, a nemzet művésze

Életének 86. évében ma hajnalban Budapesten elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas operatőr, rendező, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a XX. századi magyar filmművészet megkerülhetetlen alakja. Rendezőként a kísérleti etűdtől a lírai szociográfiáig, a szatirikus jelenkori parabolától a történelmi és a legújabb kori társadalmi igazságtalanságok ellen tiltakozó játékfilmekig és a tabudöntő „beszélő fejes" riport-dokumentumfilmekig sok minden egymás mellé került benne. Az operatőri életmű is hasonlóan gazdag és változatos, hiszen ahány rendezőpartnere volt, annyi képi stílust teremtett. Munkásságát számos díjjal jutalmazták. A Magyar Művészeti Akadémia, mely köztestületnek alakulásától, 2011 óta volt tagja, 2011–2014 között pedig elnökségi tagja, 2017-ben Életműdíjjal ismerte el. Sára Sándort a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.
September 22, 2019

Albánia nagykövete látogatást tett az Akadémián

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Kucsera Tamás Gergely főtitkár fogadták január 13-án az Akadémia titkárságán Albánia nagykövetét, Mira Hoxhát.

January 13, 2015

Elhunyt Lantos Ferenc

Elhunyt Lantos Ferenc, Kossuth-díjas képzőművész, a Magyar Köztársaság kiváló művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A 85 éves Lantos Ferenc képzőművészt, művészetpedagógust 2014. december 20-án balatonberényi otthonában érte a halál.

January 5, 2015
Művészetelméleti–szellemi műhely és ösztöndíjprogram indult

Művészetelméleti–szellemi műhely és ösztöndíjprogram indult

A Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutató Központjának együttműködésében művészetelméleti–szellemi műhely kezdi meg működését. 

December 12, 2014

Kínai delegáció a Vigadóban

Kínai művészeket látott vendégül Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a Vigadóban. A találkozón egy Magyarországon megvalósuló kínai filmfesztivál tervei is fölmerültek.

December 8, 2014
اولين آخرين
// ]]>