Kulturális kapcsolat az amerikai magyar diaszpórával

A Magyar Művészeti Akadémia delegációja dr. Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár vezetésével 2017. november 11-én az Amerikai Egyesült Államokba, Los Angelesbe utazott a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválra, eleget téve Bunyik Béla fesz­ti­vál­i­gaz­ga­tó meghívásának. A fesztiválon életműdíjat kapott Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész, az MMA rendes tagja. A látogatás módot adott az MMA bemutatására az amerikai magyar diaszpóra körében. Az utazáson részt vett dr. Kollarik Tamás és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának további képviselői is.
A mostani látogatás – melynek megszervezését segítette és a delegációt kísérte Széles Tamás Los Angeles-i főkonzul – módot adott arra, hogy a Kárpát-medencei magyarság mellett az MMA képviselői be­mu­tat­has­sák, népszerűsíthessék tevékenységüket a tágabb magyarság körében, s alkalmat teremtett a megismerkedésre az amerikai magyar diaszpóra tagjaival.
A küldöttség elsőként a San Diego-i magyar közösséget látogatta meg, ahol a kölcsönös bemutatkozás után koszorút helyeztek el Márai Sándor emléktáblájánál.
Dobell Adrienn, közösség vezetője elmondta, hogy a Balboa Parkban található önálló házuk 1996. május 5-i ünnepélyes megnyitása egybeesett Magyarország 1100 éves fennállásával, múzeumi tárgyai méltóképp mutatják be a magyar kultúra sokrétűségét. Mindemellett iskolaként, könyvtárként, közösségi házként is működik, valamint kéthavonta megjelenő hírlevelet ad ki. A Ház tevékenységének vonzáskörzetébe tartozik a Mindszenty József Cserkészcsapat, a Nyelvművelő Klub, a Társasjáték Klub, a Hölgyek és Urak Klubja és a Hétvégi Magyar Iskola is Mogyorósi Ágnes vezetésével.
Los Angelesben Pereházy Miklósnak, az Egyesült Magyar Ház elnökének a meghívására tett bemutatkozó látogatást a küldöttség a város magyarságának központi találkozóhelyén. Itt emlékeznek meg a magyar nemzeti ünnepekről, és heti rendszerességgel itt tartanak programokat. A Ház ad otthont a Kárpátok néptáncegyüttesnek, illetve más kulturális szerveződéseknek.
A látogatáskor bemutatkozott a Székelyföldi Legendárium képviselője, Fazakas Szabolcs is. A civil kezdeményezésként indult rajzfilmstúdió 2012 óta működik, s egyben az első 3D animációs filmeket gyártó intézménye Székelyudvarhelyen. A kapcsolatok kibővítésére érkeztek a Los Angelesben rendezett Animáció Vásárra, amelyen az MMA delegációja is részt vett.
Mindkét helyszínen a Körösi Csoma Sándor program ösztöndíjasai is segítik a magyar szervezetek munkáját. 
Az együttműködés első lépéseként a Los Angeles-i és a San Diego-i Magyar Ház magyar–angol nyelvű DVD-ket, kiadványokat kapott, melyeket örömmel fogadtak a Magyar Iskolák, és az aktív tevékenységet folytató cserkészcsapatok. Mindkét látogatás remek alkalmat biztosított arra, hogy az ott élő magyarok aktivitása, illetve kapcsolataik révén tervezni lehessen egy-egy jövőre megvalósuló kiállítást, magyar művészeti fellépést.
 
A 17. Magyar Filmfesztivál a Kincsem című film bemutatásával november elején kezdődő Magyar Filmnapokat követően a Magyar Média Mecenatúra által támogatott televíziós, animációs és rövidfilmeket vetítettek három különböző helyszínen. A filmszemle Gárdos Éva Budapest Noir című filmjének vetítésével zárult, azt megelőzően pedig a Santa Monica-i Laemmle Filmszínházban Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, többszörösen díjazott filmje volt látható. Mindhárom produkciót teltház előtt vetítették, a bemutatókon részt vettek a filmek producerei, rendezői, akik sajtótájékoztatót is tartottak. Az MMA képviselői a fesztivál igazgatójával, Bunyik Bélával egy jövőre esetlegesen megvalósuló retrospektív filmvetítés megvalósításáról is tárgyaltak, amelyben az NMHH Médiatanácsa mellett az MMA is együttműködő partner lehet.
A 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál díjai:
Életműdíj – Reviczky Gábor (Pappa Pia)
Karrier-teljesítmény díj – Herendi Gábor (Kincsem)
Legjobb színésznő – Máhr Ágnes (Az állampolgár)
Legjobb színész – Marcello Cake-Baly (Az állampolgár)
Legjobb operatőr – Ragályi Elemér (Budapest Noir)
Legjobb rendezés – Ronald Vranik (Az állampolgár)
Legjobb film – Az állampolgár (Fehér Károly)
Legjobb dokumentumfilm – Isten embere (Széles Tamás)
Alex Friedman Humanitárius-díj – Soul Exodus (Bereczky Csaba)
Gateway to International Cinema Awar Birjan Tehrani – Cinema Without Border