Dance Futures – A tánc jövője

A Magyar Művészeti Akadémia is részt vett A tánc jövője című nemzetközi konferenciasorozat rotterdami záró eseményén. A Nemzetközi Színészszövetség (Ineternational Federation of Actors, FIA) − amely mintegy 60 ország előadóművészeinek érdekképviseletét ellátó nemzetközi szervezet − európai szekciója legutóbbi európai bizottsági nyertes projektje a Dance Futures ('A tánc jövője') címet viselte. A kétéves szakmai program két fő eleme a táncos útlevél, mely a táncművészek nemzetközi mozgását segíti és a táncos átképzés, amely a hosszú tanulmányokat, ám viszonylag rövid pályát megélő táncosok karrier utáni átképzésével, pályamódosításukkal foglalkozik. A projektbe a FIA belga, spanyol, holland, finn, francia, brit és magyar alapszervezeteit vonták be.
A munka 2016. december 8-án kezdődött, amikor az előkészítő bizottság körvonalazta a közös szakmai terveket. 2017 márciusában került sor az első szemináriumra Brüsszelben, amelyen a belgiumi táncművészek, munkavállaló és munkáltató szervezetek, táncoktatással foglalkozó intézmények, a kulturális minisztérium képviselői, helyi és regionális hatóságok, tánccal foglalkozó alapítványok, szociológusok, pszichológusok, gyógytornászok és más, a tánc közelében tevékenykedők vettek részt.
A második, másfél napos szeminárium 2017. május 18–19-én, Budapesten került megrendezésre a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a Műcsarnokban. A hazai táncos szakma minden képviselője érdekelt ebben a nagyszerű nemzetközi együttműködésben, hiszen mindenkinek fontos, hogy a döntéshozók segítségével itthon is megvalósulhasson a táncos átképzési program. A szeminárium során a projekt vezetői a legjobb nemzetközi példákat sorakoztatták fel mintaképpen.
Az eseményt követően a magyar táncos szakma képviselőiből munkabizottság alakult azzal a céllal, hogy a hazai táncos átképző programot kidolgozzák.
A harmadik konferencia Madridban került megrendezésre, ahol hazánkat Topolánszky Tamás táncművész, az egri Gárdonyi Géza Színház Tánctagozatának vezetője képviselte.

A tánc jövője projekt befejező eseményére 2018. november 6-án került sor Rotterdamban. A konferencián Hausenblasz Dóra, az MMA Titkársága főosztályvezető-helyettese ismertette a magyarországi táncművészettel kapcsolatos jogszabályi környezetet, kiemelve a táncművészeti életjáradékot, valamint, hogy a Magyar Művészeti Akadémia úgy tudja segíteni a szakmai törekvéseket, hogy összekapcsolja az átképzőrendszer kidolgozásában érdekelt feleket (szakszervezetek, munkáltatók stb.), lehetőséget biztosít a közös gondolkodásra fórumok, konferenciák, munkacsoportok szervezésével. Dr. Ráksi Katalin, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének ügyvezető titkára kiemelte a szakszervezeti tagság nyújtotta lehetőségeket és, hogy a nemzetközi minták miképpen tudják elősegíteni a hazai átképzési rendszer kialakítását. Sándor Zoltán táncművész a saját pályatörténetén keresztül világított rá az átképzés, és annak állami segítségét biztosító rendszer kialakításának fontosságára.