Vigadó Galéria, VI. emelet
2018. január 27. – március 18.

A kökénydombi Vénusztól a NASA-ig

Hódmezővásárhely Európában is kivételes gazdagságot mutató kerámiaművészetéről és kerámiaiparáról nyílt kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. A március 18-ig látható tárlat időrendben mutatja be a hódmezővásárhelyi kerámiaművészet értékeit. Bemutatják a Tornyai János Múzeumban őrzött neolitikus kerámiatárgyak másolatait, számos népi kerámiát a 1820. századból. Az érdeklődők megfigyelhetik a majolika mint a 20. század eleji kortárs iparművészeti kísérlet produktumait, és a húszéves kerámia szimpóziumon készült művek legjavát.
Hódmezővásárhely kerámiaművészete Európában kivételes gazdagságot mutat évezredeken keresztül. Az őskortól napjainkig minden korszakból nagyszámú és nagyon jó minőségű tárgyak kerültek elő. Hódmezővásárhely határában Gorzsán, Kökénydombon, a Kotac-patak partján találták a Körös-Tiszai kultúra tárgyait: használati edényeket, idolokat, kultikus ember formájú edényeket. A város a neolitikus kerámia kultúra világhírű lelőhelye. A mázas kerámia a 17. században kezdett elterjedni. Az 1800-as évek végén 240 önálló fazekas dolgozott Vásárhelyen. 1912-ben a Művészek Agyagipari Majolika Telepét hozták létre. 1963-ban Minisztertanácsi rendeletre megalapították az Alföldi Porcelángyárat, Európa legnagyobb kerámiagyárát. A gyárat 1989-ben három egységre bontva privatizálták. A kiállítás idővonal mentén mutatja be ennek a végtelen folyamatnak értékeit, különös tekintettel az Európában is egyedülálló technológiai adottságokat felvonultató kortárs iparművészet alkotásait.
A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium 1998-ban alakult Hódmezővásárhely város kezdeményezésére.
A hatvanas években Minisztertanácsi rendeletre a helyi kerámia hagyományokra építve alapították meg az Alföldi Porcelángyárat. A gyárat később privatizálták – Alföld Porcelán Edénygyár Rt., Burton Apta Tűzállóanyaggyártó Kft., a Villeroy&Boch Rt. jött létre. A Keram–Pack Rt. a kezdetektől jelen volt. A városban működő gyárak, a művészeti szervezetek, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Keramikusok Társasága és a város írták alá a megállapodást. Évente 14–16 művész kap lehetőséget – pályázat útján –, hogy a legmodernebb anyagokkal, technológiákkal dolgozhasson öt hétig. Cserébe egy-egy művet a Városi Kerámia Gyűjtemény számára ajándékoz. Az itt őrzött alkotásokat hazai és nemzetközi kiállításokon mutatják be.
2002-től a történelmi Majolika Telep területén jött létre az egész évben működő Művésztelep.
2006: Hódmezővásárhelyi Művészeti, Oktatási, Kutatási Központ néven folytatta munkáját a Nagy Sándor utca 9. alatt.
2012-től Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ néven működik.
A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium és a Kerámia Központ lehetőséget ad a művészeknek a magas színvonalú nyugodt alkotómunkára. Nagyon nagy öröm, hogy a város, a gyárak és a művészeti szervezetek példaértékű egyetértésben, magas színvonalon, folyamatosan dolgoznak a közös cél érdekében.
A kiállításhoz két konferencia is kapcsolódik:
2018. február 15. (csütörtök) 11 óra
Konferencia
A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium és a hódmezővásárhelyi kerámia- és porcelángyárak együttműködése
A 20 éves Vásárhelyi Kerámia Szimpózium, a Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ, a Városi Kerámia Gyűjtemény
2018. március 6. (kedd) 11 óra
Konferencia
Vallauris és Hódmezővásárhely között 50 éves a testvérvárosi kapcsolat
Wartha Vince kutatásai és az eozin
Vallauris – Hódmezővásárhely a kortárs kerámiaművészet jelene
January 26, 2018  |  vigadó galéria kerámiaművészet