Kiss Sándor, Borkó Marianna, Balogh Tibor, Káli-Horváth Kálmán Fotó:Máthé Zoltán (MTI)

Free-presszionisták

Négy roma képzőművész kiállítása nyílt meg a Pesti Vigadóban

Free-presszionisták: egy képzőművészeti album címe, amely azonos néven futó kiállítás keretében látogatható augusztus 23-ig a Vigadó Galériában. A Balogh Tibor, Káli-Horváth Kálmán, Borkó Marianna és Kiss Sándor műveit bemutató tárlatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitotta meg július 20-án.
„Ez a kiállítás magának az utat törő tehetségnek a bizonyítéka, hogy lehet árvaházból, nevelőotthonból, Tiszadobról is magasra jutni" – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megnyitón arra utalva, hogy a Free-presszionista csoport gyökerei az 1980-as évekre nyúlnak vissza, amikor három árva fiú és egy lány az intézet falai között alkotni kezdett. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a roma művészcsoport tárlatát a minőség alapján mérlegelve fogadta be székházába, a Pesti Vigadóba a Magyar Művészeti Akadémia. „Az alkotók évekkel ezelőtt ceruzával és ecsettel kezükben indultak el, hogy megvalósítsák álmukat" – emlékeztetett a kezdetekre a miniszter.
Balog Zoltán hozzátette, hogy a falakon látható képek erős érzelmeket közvetítenek és a belső szabadságról tanúskodnak. A miniszter kiemelte Káli-Horvát Kálmán ikonjait, amelyeken a művész Isten-élményét jeleníti meg.
A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a művészeti csoport Franciaországban, Angliában és Dániában is bemutatkozott már.
Fekete György, az MMA elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a falakon látható művek színvonaluknál és érdekességüknél fogva szervesen kapcsolódnak a Nemzeti Szalon alkotásaihoz. A sokrétű művek „sem stilárisan, sem megközelítésben nem hasonlítanak más magyar vagy nem magyar kortárs művekhez" – tette hozzá.
A megnyitó után bemutatták a művészeti csoport Free-presszionisták című, most megjelent 60 oldalas művészeti albumát, amelyhez Kőnig Frigyes festő- és grafikusművész, tanszékvezető egyetemi tanár írta az előszót.
A kiállítás az MMA támogatásával valósult meg.
Forrás: MTI/MMA
July 21, 2015  |  vigadó galéria