EKF 2013 – Kassa

2013. január 18–20. között Csáji Attila alelnök vezetésével MMA-delegáció utazott Kassára. 

Egyrészt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa megnyitó előestéjén jelen legyen Őry Lajos monográfiájának bemutatóján, amelyet a kassai Kelet-szlovákiai Képtárban tartottak, másrészt pedig azért, hogy immár konkrét javaslatokkal élve, a kassai együttműködő partnerintézmények vezetőivel programjaink megvalósításához időpontokról és helyszínekről egyeztessen.

Csáji Attila tárgyalt dr. Robert Pollákkal, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatójával. Az igazgató elmondta, hogy a múzeum jelenleg felújítás alatt áll, ám ősztől már kiállítások sora nyílik meg az épületben. A Magyar Művészeti Akadémia – a tervek szerint – novemberben fog bemutatkozni egy nagyszabású képző- és iparművészeti kiállítással.

Csáji Attila előzetes tárgyalásokat folytatott Szabó Ottóval, a Rovás Akadémia vezetőjével, akivel megállapodott, hogy idén tavasszal három, kisebb kamara-kiállítással mutatkozna be az Akadémia  a most felújításra kerülő régi Löffler-villa kiállítótereiben.

Ezenkívül Géresi Róberttel, a Református Egyház püspökhelyettesével a lehetséges művészeti programokról (templomi koncert, néptánc-bemutató), míg a Márai Sándor Általános Iskola és Gimnáziummal az MMA-val való, az EKF kereteihez kapcsolódó (kassai akadémikusok előadásai diákoknak) együttműködésről esett szó. A Művészeti Akadémia felvette a kapcsolatot a kassai Thália Színházzal is, a közös programokról a felek további előkészítést folytatnak.