Rátóti Zoltán

Egy híján 20 – Néhány nap és indul a 19. POSZT

2001-ben szervezték az elsőt, azóta töretlen a sikere. Ismét lesz Országos Színházi Találkozó (POSZT) Pécsett, ezúttal 2019. június 6. és 15. között. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót 2019. május 30-án tartották a Fonó Budai Zeneházban, ahol az MMA-t Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának vezetője képviselte. A pécsi találkozónak ebben az évben is szakmai partnere az Akadémia, támogatja a POSZT regisztrációs alapját, továbbá a díjak pénzjutalmait is biztosítja. Az érintettek beszámoltak a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó előkészületeiről, a legfontosabb változásokról, újdonságokról, a versenyelőadásokról és a kísérőprogramokról is.
A sajtótájékoztatón Rátóti Zoltán mellett részt vett Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a POSZT-ot szervező POSZF Nonprofit Kft. képviseletében többek között Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezető igazgatója, Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke, Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Magyar Attila ügyvezető igazgató és Szűcs Gábor fesztiváligazgató.
Nem ez az első alkalom, hogy az MMA együttműködik a POSZT-tal. 2016-ban az MMA Színházművészeti Tagozata létrehozta azt a díjat, amit akkor különdíjnak neveztek. 2017-ben a fesztivál Szakmai Tanácsadó Testülete határozatot hozott egy díjalap létrehozásáról, amely biztosította a zsűri által odaítélt POSZT-díjak pénzügyi fedezetét. Az MMA ezt a törekvést akkor 3,5 millió forinttal támogatta. 2018-ban elindult a POSZT szakmai regisztrációs alapja, amelyhez az MMA 500 ezer forinttal járult hozzá, és közel 100 szakmai érdeklődő részvételéhez nyújtott segítséget.
Ahogyan a sajtótájékoztatón felszólaló Rátóti Zoltán, az MMA rendes tagja kijelentette: a Fesztivál stabilitása továbbra is nagyon fontos a Magyar Művészeti Akadémia számára, mind szakmai, mind kommunikációs, mind pedig finanszírozási szempontból. Ezért idén már 15 különdíjas kap 300 ezer forintot, és a szakmai regisztrációs alapot 2019-ben 750 ezer forinttal támogatják. A 2019/2020-as évtől lehetséges együttműködéseket illetően a POSZT ügyvezetése ismét kezdeményezte a POSZT díjaihoz járó kisplasztika megújítását, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel (MANK) közösen együttműködve úgy, hogy az elbírálásban az akadémikusok is részt vegyenek. Rátóti Zoltán úgy fejezte be: „Nagy jelentőségűnek érzem az akadémia szerepvállalását, amely reményeink szerint tovább folytatódik."
Magyar Attila, a POSZF Nkft. ügyvezetője elmondta: a jelenlegi vezetés négy évvel ezelőtt kezdte a munkát, amelynek a célja, hogy a megfelelő jogi, intézményi, és pénzügyi hátteret megteremtsék a fesztivál számára. A cél sikerült.
Vincze Balázs, a Zsolnay Negyed ügyvezetője hozzátette: Pécs és a Zsolnay Negyed számára igazi színfolt a POSZT, tehát fontos, hogy az esemény a városban maradjon.
Szabó Ágnes, a Teátrumi Társaság képviseletében beszélt és kiemelte, hogy a POSZT mindig is rangos eseménynek számít. A színházak nagyon fontosnak tartják, hogy darabjaik bekerüljenek minden évben a programok közé.
Fekete Péter államtitkár szerint a POSZT „felnőttkorba lépett". Ezt bizonyítja, hogy ugyan vannak viták év közben és még a verseny ideje alatt is, de a végére minden elcsendesedik, és minden konszenzusra jut. Fontos, hogy a szakma mindig nagy várakozással tekint az esemény elé. A megújításon folyamatos gondolkodnak, de ez így van jól. Hozzátette a 2019-es fesztivált a kormány 60 millió forinttal támogatja.
Az idei év versenyprogramját Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor József Attila-díjas író állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott színházi előadásokból.
Elmondták: az elmúlt évben 69 színházba jutottak el. Rengeteg izgalmas darabot láttak és úgy érezték: a szakmát érdekli az esemény. Több bírálatot is kaptak, de mindez azt jelzi, hogy van tétje a fesztiválnak. Zalán Tibor hozzátette: „Jó döntés helyett, csak tisztességes döntést lehet hozni."
A rendezvényre érkezők idén is találkozhatnak az alkotókkal a szakmai beszélgetéseken és a közönségtalálkozókon, de színházmarketing konferencia is várja az érdeklődőket. A versenyelőadásokat a Pécsi Nemzeti Színházban láthatja a közönség.
Érdekesség, hogy a POSZT alatt a Zsolnay Negyedben megtekinthető Munkácsy Mihály-kiállításon a színházi szakma ismert művészei és alkotói tartanak személyes tárlatvezetést az érdeklődőknek.
Idén a díszvendég Molnár Piroska, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Prima Primissima díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lesz.
A Pécsi Országos Színházi Találkozót idén is ünnepélyes díjátadó gála fogja zárni, amelyre a fesztivál utolsó napján, június 15-én a Kodály Központban kerül sor.
A legtöbb meghirdetett előadásra már elfogytak a jegyek, de a program még a hátralevő időben is folyamatosan bővül. Jegyvásárlás a jegymester.hu honlapon vagy személyesen a Zsolnay Kulturális Negyed látogatóközpontban lehetséges. A POSZT teljes programja a poszt.hu honlapon található.
June 3, 2019  |  rátóti zoltán poszt 2019