Tavaszi áldozat

Az 1996-os bemutató után március 7-én újra műsorra tűzi a Szegedi Kortárs Balett Sztravinszkij Tavaszi áldozatát. Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője szerint az érdeklődők egy friss, újrafogalmazott koreográfiát láthatnak.
Új a darab üzenete is: ahhoz, hogy jobb jövő születhessen, egy közösség önként vállalt kollektív áldozatára is szükség lehet. A táncest második része Richard Strauss Imigyen szóla Zarathustra című művére készült volna, ám a koreográfia készítése közben derült ki: a jogtulajdonosok nem járulnak hozzá, hogy a szimfonikus költeményre balett szülessen. Ezért egy kortárs darabot választottak: a Berlinben élő dél-korai zeneszerzőnő, Ligeti György tanítványa, Unszuk Csin 2009-es Szu című kompozícióját. A mű egy tradicionális kínai hangszer, a seng és a nagyzenekar kapcsolatára épül; az élővilágban is megfigyelhető mimikrijáték az emberi viszonyok ábrázolására is jó lehetőséget teremt.

A Sztravinszkij-művel és Bartók Táncszvitjével március 21-én Juronics társulata nyitja a Budapesti Tavaszi Fesztivált a MÜPA-ban. Március 12-én emlékezik a város az 1879-es nagy árvíz 135. évfordulójára. A műsor szereplőit a korábbi díjazottak, támogatottak közül választották ki; fellép a Fool Moon, Kálnay Zsófia, Rácz Rita, Gyüdi Sándor vezényletével a Szegedi Szimfonikus Zenekar, Király Levente, Fekete Gizi, Vajda Júlia és Szecsődi Ferenc. A műsorban ősbemutatóként elhangzik Liszt Revive Szegedin! című zongoradarabjának zenekari változata is. 

Március 17-én a mórahalmi amatőr színtársulat A kaktusz virága című zenés játékkal vendégszerepel a kisszínházban Lázár János rendezésében. A produkció főszereplője Fedor Zsófia, aki énekelni tanul a zeneművészeti karon, és a fogorvost alakító Kazi István nyugalmazott rendőr, aki már népszerű Mórahalmon. Másnap tartják Barnák László rendezésében Vinnai András párkapcsolati sci-fit és albérleti thrillert ötvöző fantasztikus vígjátékának, a Másikembernek az ősbemutatóját a Korzó Zeneházban, a női főszerepben Csorba Katával. A postás, aki megeszi a leveleket című új produkciójával március 26-án vendégszerepel a nagyszínházban a L'art Pour L'art Társulat. Ez is a társulat jól ismert formavilágát, stílusát követi, és megszokott figurák is szerepelnek benne új gegekkel.

Boleyn Anna pedig lefejezése után énekel duettet VIII. Henrikkel... Másnap, a színházi világnapon a nagyszínházban rendezik meg a MASZK Országos Színész Egyesület díjátadó ünnepségét. A sokszínű gálaműsor házigazdája Király Levente lesz, és két másik Nemzet Színésze, Molnár Piroska és Haumann Péter, továbbá Hegedűs D. Géza, Kovács Zsuzsa és a szegedi társulat tagjai is fellépnek. A gálán a színészotthon és idős színészek javára gyűjtenek. 

Forrás: Délmagyarország
February 21, 2014