Tanévnyitó a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Egy hallgató ösztöndíjban részesül az MMA Színházművészeti Tagozatának jóvoltából

Ünnepélyes keretek között zajlott a 150. születésnapját ünneplő Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitója szeptember 4-én. Az eseményen az elsőévesek fogadalomtételét követően került sor az ötven, hatvan és hatvanöt éve végzett egykori hallgatók arany-, gyémánt- és vasdiplomáinak átadására. Ebből az alkalomból jelentették be, hogy az MMA Színházművészeti Tagozatának díjkeretéből bruttó 250.000 forinttal támogatnak egy hallgatót.
A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata szeptember 3-i ülésén úgy határozott, hogy díjkeretéből 250.000 forinttal jutalmaz egy fiatal színművész egyetemistát, az arra érdemes Színház- és Filmművészeti Egyetem harmad- vagy negyedéves hallgatói közül. A támogatás odaítélését minden évben tervezik, 2016-tól nem csak színészhallgatók, hanem operaénekes, táncművész és tervező szakos hallgatók közül is kiérdemelheti valaki ezt a támogatást.
Az évnyitón részt vett Huszti Péter, a Nemzet Művésze, az egyetem korábbi rektora és dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára.
M. Tóth Géza rektor az ünnepségen elmondta: az intézmény történetének 150 éve nem a falakról és a berendezésekről szól, hanem „arcokról és produkciókról".
A rektor kiemelte: a felvehető létszám arányát tekintve idén is a színművészetire akartak a legtöbben bejutni, színművész szakra például ötvenháromszoros, mozgókép-film- és tévérendező szakirányra harmincnyolcszoros, vágó szakirányra huszonháromszoros volt a túljelentkezés. Hozzátette, hogy nagy megmérettetésen vannak túl az új növendékek.
Elmondta azt is, hogy idén 430 hallgató tanul az intézményben, ahol továbbra is kiscsoportos, gyakorlatorientált tehetséggondozás folyik.
A rendezvényen aranydiplomát vehetett át Balázs Péter, Bálint András, Bősze György, Csikos Sándor, Csomós Mari, Dániel Vali, Ernyey Béla, Fodor Zsóka, Kertész Péter, Meszléry Judit, Moór Marianna, Parragi Mária, Szabó Éva, Szersén Gyula, Szilágyi Tibor színművész.
Gyémántdiplomát kapott: Dariday Róbert színművész, Horváth Árpád rendező, Glaser Magda dramaturg, Vagyóczky Tibor operatőr, valamint Freimann Leona, Koller Erzsébet, Sós Anna, Torma István és Végvári Rezső táncpedagógus.
Vasdiplomában részesült Békés Itala, Keres Emil és Kéri Edit színművész, Juhász Mária táncpedagógus és Kovács András filmdramaturg.
Az ünnepségen részleteket vetítettek a Film- és Média Intézet 2014/15-os évi vizsgafilmjeiből, az Ódry SZínpadon bemutatott előadásokhoz készített filmes ajánlókból, fellépett a Zsámbéki–Fullajtár osztály, Gyulányi Eugénia Éva színművész, aki 2012-ben vehette át az Örökös diplomát, 75 évvel azután, hogy végzett az intézmény jogelődjében, Szabó Magda Csé című novelláját adta elő.
 
Forrás: szinhaz.hu / MMA
September 9, 2015