Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Találkozó

A Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) idén június 9–18. között rendezik meg. A fesztivál programjába tizenhat produkció, köztük hét nagyszínpadi és kilenc stúdió-előadás került be. A találkozón idén is átadják a Legjobb színházi alkotónak járó szakmai különdíjat, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata alapított 2015-ben. Ezenkívül a tagozat több programmal is képviseli a köztestületet a hazai színházi szakma egyik legjelentősebb rendezvényén.
A fesztivál idei díszvendége Piros Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész lesz, aki férjével, Huszti Péter színművésszel, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjával közösen 2014-ben vehette át a Magyar Művészeti Akadémia Tolnay Klári-emlékérmét.

A 2016-os Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) szakmai tanácsadó testületében az akadémiát Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja képviseli. Ennek elnöke Hegedűs D. Géza, a 16 tagú testületbe  a színházi élet számos területéről csatlakoztak, az elnökség tagja lett még Vidnyánszky Attila (Nemzeti Színház Magyar Teátrumi Társaság), az MMA rendes tagja és Cseke Péter (kecskeméti Katona József Színház, Kaposvári Egyetem, Művészeti Kar), az MMA levelező tagja is.
szakmai tanácsadó testület feladata a POSZT versenyprogramjával kapcsolatos művészeti és szakmai kérdések megvitatása, valamint a POSZF Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, művészeti igazgatójának és programigazgatójának szakmai támogatása. A testület iránymutatásával segíti az ügyvezetői döntések meghozatalát, szakmai és nyilvános kommunikációját, valamint részt vesz a POSZT versenyszabályzatának kidolgozásában és karbantartásában.
Az idei POSZT versenyprogramjának válogatói Kiss B. Attila operaénekes, az MMA rendes tagja és Sólyom András filmrendező. A programban szerepel a budapesti Nemzeti Színház Don Quijote előadása, amelyet Vidnyánszky Attila rendezett.

A NAGYSZÍNHÁZI VERSENYPRODUKCIÓK:

Nemzeti Színház — Don Quijote (rendező: Vidnyánszky Attila); 
Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza — Túl zajos magány (Ivo Krobot);
Pécsi Nemzeti Színház — A vágy villamosa (Rázga Miklós);
Radnóti Színház — Lear király (Alföldi Róbert);
Vígszínház — Istenítélet (A salemi boszorkányok) (Mohácsi János);
Örkény István Színház — A Bernhardi-ügy (Ascher Tamás);
Székesfehérvári Vörösmarty Színház — 12 dühös ember (Cserhalmi György).
 
A KAMARA- ÉS STÚDIÓSZÍNHÁZI ELŐADÁSOK:

Budapesti Katona József Színház — Az olaszliszkai (rendezte: Máté Gábor), 
Latinovits Zoltán Színház, Budaörs — Liliomfi (rendező: ifj. Vidnyánszky Attila), 
Csiky Gergely Színház és a Nemzeti Színház közös produkciója — A gát (Bérczes László);
Harmadik Színház, Pécs — Piszkavas (Vincze János);
Jászai Mari Színház, Tatabánya — Tartuffe (Szikszai Rémusz);
Forte Társulat — A te országod (Horváth Csaba);
Katona József Színház, Kecskemét — Tóték (Rusznyák Gábor); Macska a forró bádogtetőn (Zsótér Sándor).
Határon túli előadásként a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Vízkereszt, vagy amire vágytok című előadása került a programba (rendező: Bocsárdi László).

A rangos színházi eseményre a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata „Arc-Álarc" címmel két részből álló maszk-történeti kiállítást szervez, melynek egyik fele a maszkok színházi vonatkozásain túl, azok általános kulturális jelentőségéből kiindulva készteti töprengésre az érdeklődőket. A tárlat másik fele ismert színészek arcának metamorfózisait mutatja be, a meztelen arc átalakulását a mimézisben és a megjelenített karakter tárgyiasult maszk nélküli maszkjátékát alapul véve. A kiállítás interaktív részében smink- és maszkkészítő szakemberek segítségével a látogatóknak alkalmuk nyílik arcfestésre és maszkkészítésre. Az előkészített maszk formák különböző karaktereket jelenítenek meg, amit a látogatók kasírozhatnak és festhetnek, és magukkal vihetnek.
A kiállításhoz kapcsolódóan szakmai beszélgetés is lesz, ahol a maszkos alakoskodás napjainkban is eleven formáinak gyökereiről Tömöry Márta színháztörténésszel és Szász Zsolt rendezővel Juhász Kristóf író, újságíró beszélget június 17-én pénteken, 16 órakor a Művészetek és Irodalom Házában (Pécs Széchenyi István tér 7–8.). A beszélgetésen jelen lesz Gajdó Tamás színháztörténész is, az OSZMI munkatársa, aki a kendőzés, a sminkelés és a maszkírozás színházi hagyományairól fog mesélni.

2016-tól a Pécsi Országos Színházi Találkozó három alappillérre épül: a Versenyre, a POSZT bemutatja rendezvénysorozatra, illetve a POSZT Fesztiválra. A POSZT Versenyprogramjának előadásai a Pécsi Nemzeti Színházban (illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban), a Fesztiválprogramok pedig a Zsolnay Negyedben, illetve a Kodály Központban kerülnek megrendezésre.