Marton Éva a versenyzők között a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny megnyitóján a Zeneakadémián 2018. szeptember 10-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

III. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny

Minden korábbinál több: hatvanegy versenyző részvételével kezdődött el a Zeneakadémián a meg­mé­rettetés döntője. Az énekversenyre 145 énekes jelentkezett négy földrész harmincnyolc országából – Perutól Japánon és Dél-Afrikán át Finnországig –, az előzsűri döntése alapján 94 jelentkező kapott meghívást az élő fordulókba. A verseny hétfőn sor­so­lással indult, délután pedig már a zsűri előtt mutatkozhat be a versenyre érkezett 61 fiatal éne­kes. A szombati döntőt a Bartók Rádió, a vasár­na­pi gálát az M5 egyenes adásban közvetíti. A támogatók közt ott van a Magyar Művészeti Akadémia is.
Marton Éva kiemelte: a verseny nem kifejezetten diákoknak, hanem olyan végzett énekeseknek szól, akik most próbálnak elhelyezkedni. Ez a megmérettetés kiugrási lehetőséget, munkát adó eshetőséget, akár egy szerepre való kiválasztást is jelenthet számukra. A versenyzők elsősorban nem a közönségnek énekelnek, hanem a szakzsűrinek, amely sokkal nehezebb feladat. A zsűri több szempontot figyelembe véve értékel: elsősorban a hangi adottságok számítanak, másodsorban a technikai megoldások, harmadsorban pedig az, hogy az előadásmód mennyire tükrözi a szerző elgondolásait és a saját személyiséget. Emellett fontos a kiállás, a külső és a színpadra termettség is – mutatott rá.
A verseny abszolút győztese, azaz a csaknem ötmillió forintos nagydíjat elnyerő énekes neve a Zeneakadémián zajló vasárnapi gála legvégén derül ki. A teljes verseny, beleértve a hétközben ingyenesen látogatható fordulókat, a martoncompetiton.hu oldalon követhető. A döntőben és a gálán a Magyar Állami Operaház Zenekara működik közre Kocsár Balázs vezényletével. A versenyre 18–32 éves nők és 18–35 év közötti férfiak jelentkezhettek, elismeréseket összesen több mint ötvenezer euró értékben osztanak ki. A zsűriben Marton Éva mellett Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera casting directora; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Teimuraz Gugushvili, a Tbiliszi Konzervatórium professzora; Franz Grundheber német bariton, a bécsi és a hamburgi Staatsoper örökös tagja; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vesz részt. Marton Éva emlékeztetett, hogy a versenyt Batta András zenetörténésszel álmodták meg a Zeneakadémia épületének felújítása idején, majd 2014-ben indították útjára, s Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora az első pillanattól a kezdeményezés mellé állt. Kétéves periódusban tervezve második alkalommal 2016-ban, harmadszor pedig idén rendezik meg a megmérettetést, belevonva az egész világot. Versenyről versenyre egyre több a jelentkező, idén kétharmaduk női előadó, s mintegy fele szoprán. "Világjelenség, hogy a nők bátrabban jelentkeznek" – hangsúlyozta a verseny névadója, aki szerint az énekhang – ha szépen műveli valaki, tiszta szívvel és érzéssel – a hangszerek királynője. A nemzet művésze kitért arra is, hogy két komponistát, Liszt Ferencet és Bartók Bélát tekinti példaképének. Liszt Ferencet csodálatos zongoristának és tanárnak, valamint szociálisan gondolkodó művésznek jellemezte, aki szívesen adott és segített másoknak, míg Bartók Béla zenéjének a tisztaságát, a népdal és a népzene felé fordulását hangsúlyozta. A versenyt követően Marton Éva háromnapos, ingyenes mesterkurzust tart a verseny résztvevőinek. Mint mondta, igyekszik megismerkedni a fiatal énekesekkel, megerősíteni őket és utat mutatni nekik azzal a mottóval, hogy "ha nekem sikerült, akkor neked is sikerülni fog".
A verseny honlapján (http://martoncompetition.hu/), illetve Facebook-oldaláról elérhető élő internetes közvetítésének köszönhetően minden forduló a világ bármely pontjáról követhető, a döntő és a gála pedig a közmédia jóvoltából is eljut a hallgatókhoz.
Az immár harmadjára Budapesten összegyűlő ifjú énekesek a 2018. szeptember 10. és 12. között a Solti teremben zajló, ingyenesen látogatható elődöntőkben egy-egy operaáriával és Liszt-dallal mutatkozhatnak be. A szeptember 13-án délután és este lebonyolítandó, szintén nyilvános középdöntőben a zsűri első rostáján túljutó legjobb néhány tucat énekes csillantja meg képességeit két-két operarészlet előadásával. A III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny szeptember 15-i döntőjében újra két-két áriát, de immár zenekari kísérettel adnak elő a legkiválóbbak a Nagyteremben. S bár az est végére megszületik a közönség és a zsűri döntése, csak majd a megmérettetés vasárnap esti gálakoncertjének legutolsó perceiben tudhatjuk meg, hogy ki nyeri el idén a 15 ezer eurós Nagydíjat, azaz ki lesz a verseny győztese.
September 10, 2018  |  marton éva zeneakadémia kocsár balázs nemzetközi énekverseny