Bizánctól Csíksomlyóig Tusnádfürdőn

Bizánctól Csíksomlyóig címmel kivételes színháztörténeti kiállítás nyílt az MMA támogatásával a 25. Bálványosi Szabadegyetemen és Diáktáborban.
A több évtizedes hagyományokkal rendelkező tábor egyik leglátogatottabb központja a Teátrumi Sátor, amelyet a Magyar Teátrumi Társaság tölt meg programokkal, találkozásokkal, beszélgetésekkel és a múltat idéző kiállításokkal évről évre. Tordai Hajnal, az MMA Színházművészeti Tagozata rendes tagjának nevéhez fűződik a tavalyi kiállítás, amely a magyar nemzeti színházak történetét dolgozta fel archaikus képekkel, történeti vonatkozású szövegezéssel, a tárlat elvezetett a mai időkig. Ebben az évben a passiótörténeti kiállítást is az MMA akadémikusa által válogatott jelmezek teszik lenyűgözővé, kiegészítve a századokat idéző kép- és szöveganyagot.
A kiállítás tartalmának szerkesztését féléves munka előzte meg, és Juhász Kristóf 2014 májusában, a Szcenárium folyóiratban megjelent tanulmányára épül. Az egyetemes színháztörténetben kiemelkedő szerepe volt a középkori színháznak, hiszen az ókori népszerű és magas színvonalú színházi életet követő közel ezeréves törésnek lett folytatója és újraindítója a középkori színház, amelynek egyik legfontosabb műfaja volt a passiójáték, a moralitásdrámák, a haláltánc, a misztériumdrámák és a mirakulum mellett. A passió Jézus szenvedéstörténetét mutatja be, alapvetően a Getsemáne-kerttől a kereszthalálig, de később kiegészült a bűnbeesés, a feltámadás és a pünkösd témakörével is.
A kiállítás az egyetemes történetből megidézi a XII. századi Arrasi passiót, vagy a XV. századi reims-i előadást, amely tizenhatezer nézőt vonzott, ám számunkra sokkal fontosabbak a magyar történeti vonatkozások. A csíksomlyói passiók szerzői korabeli nyelvtan- és poétikatanárok voltak, a szövegek más kolostorokban más feldolgozással, szövegvegyítéssel élhettek.
A tárlaton végighaladva kiderül, hogy a XVIII. századi szép erdélyi szövegek életre keltek 1922-ben a Mikófalvi Passiójátékokban, a Nemzeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon 1931-ben Magyar Passió címmel, 1943-ban szintén a Nemzetiben Az igazi passió címmel. A kiállítás huszonnégy táblán mutatja be az 1981-es feldolgozást, amelyet a Várszínházban Kerényi Imre rendezésében mutattak be. Jézus szerepében a fiatalon elhunyt Ivánka Csabát láthatták a nézők, de szerepelt az előadásban Kubik Anna is, aki ma az MMA Színházművészeti Tagozatának rendes tagja. A négy kiállított jelmez ebből az előadásból került a tárlatba, eredetisége és egyszerű szépsége mai is megragadó.
A kiállítást Juhász Tibor tervezte és rendezte össze, a grafika Kőfaragó Gyula munkája, a tusnádi rendezvény alatt végig, 2014. július 27-ig megtekinthető a Teátrumi Sátorban.
July 24, 2014