Ágh István, Bényi Ildikó és Takács Bence

Tavaszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Kerek születésnapjukat ünneplő költő és író tagjait köszöntötte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozata május 17-én a Pesti Vigadóban. 
May 17, 2023

Szentmártoni János az új művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár

Kinevezték az új művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárt: Szentmártoni Jánost május 1-jei hatállyal nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium szombaton az MTI-vel.

May 8, 2023

Az utolsó Habsburg-uralkodópár dublőreinek szerepjátékai

Beszélgetés Nagy Viktor rendezővel a Királyi vadászat című krimiről

 
Évtizedekkel az ősbemutató után ismét látható a Királyi vadászat, amelyet sokan Hernádi Gyula, az MMA posztumusz tiszteleti tagja legtökéletesebben megírt drámájának tartanak. Az Újszínházban április 28-án bemutatott kétrészes krimit Nagy Viktor Jászai Mari-díjas, érdemes művész, az MMA Színházművészeti tagozatának vezetője rendezte. A darab zeneszerzője Tóth Péter Erkel Ferenc-díjas, érdemes művész, az MMA Zeneművészeti Tagozatának vezetője. Az abszurd fordulatokban gazdag cselekmény színreviteléről, a szerző történelemmel folytatott már-már zseniálisan őrült játékáról Nagy Viktort kérdeztük.

April 28, 2023

Drámai múltidézés

Felavatták Hubay Miklós síremlékét
 
Százöt évvel ezelőtt április 3-án született Hubay Miklós drámaíró, az MMA posztumusz tiszteleti tagja. Ebből az alkalomból Ács Margit Kossuth-díjas író, kritikus az MMA rendes tagja, Németh Attila és Bognár Anna a Hubay Miklós „Elveszett paradicsom" Alapítvány kurátorai, Juhász Judit, az MMA szóvivője, illetve Rózsássy Barbara, a Magyar Írószövetség titkára felavatta síremlékét, Pintér Attila szobrászművész alkotását a Farkasréti temetőben. 

April 26, 2023

SZÍN-TÉZIS

Tisztelgés Madách Imre munkássága előtt

Madách Imre születésének bicentenáriuma és Az ember tragédiája színházi bemutatójának 140. évfordulója alkalmából SZÍN-TÉZIS címmel egyedülálló, határokon is átívelő sorozatot indít az Országút magazin. A világirodalom jelentős alkotása előtt nagyszerű képzőművészek, zenészek, rendezők, színészek, költők, írók, tudósok bevonásával tisztelegnek. A közreműködő alkotók között szerepelnek köztestületünk tagjai is. Ennek jegyében a lap április 20-án Csurka Eszter Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, az MMA rendes tagja Menny című alkotásával a címlapon jelent meg.

April 21, 2023

Megújult Illyés Gyula és Kozmutza Flóra síremléke

Illyés Gyula halálának 40. évfordulója alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Örökség Intézete teljes körűen felújíttatta a költő és felesége, Kozmutza Flóra Farkasréti temetőben található, 2022 óta a Nemzeti Sírkert részeként védett síremlékét. Az ebből az alkalomból április 14-én tartott megemlékezésen beszédet mondott többek között Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Mezey Katalin prózaíró, költő, az MMA rendes tagja és Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója. A síremléket húsz éve Farkas Ádám szobrászművész, az MMA elnökségének tagja alkotta meg.

April 15, 2023
Azkena