Konferencia és kiállítás Kozma Lajosról

Építészként, grafikusként és iparművészként is maradandót alkotott

November 22-én a Pesti Vigadóban még többet tudhattunk meg a művészről, akinek pályája szorosan kapcsolódott Kós Károly és Györgyi Dénes munkásságához. Kozma Lajos célja Lechner Ödön nyomán a magyar népművészet hagyományaira alapozott, új, korszerű építészet és iparművészet létrehozása volt. 
November 24, 2023

Fiber Art & Fine Art – Elemi szál a képzőművészetben

A Łódź-i Strzemiński Képzőművészeti Akadémia Design Intézetének Textil és Print Karának oktatói és növendékei mutatkoznak be 2022. december 9-től 2023 februárjáig  a Pesti Vigadó földszinti kiállítóterében. A Łódź-i Egyetem Képző- és Iparművészeti kortárs bemutatóhelye, a KOBRO galéria látta vendégül 2018 tavaszán a Magyarország legnagyobb textilgyűjteményét őrző Szombathelyi Képtár anyagából válogatott 50 év – 50 műalkotás című tárlatot. Most cserekiállítás formájában alkothat képet a hazai közönség a lengyelországi kortárs művészetnek az elemi szálak struktúrateremtő, kompozíciós eljárásai köré szerveződő legújabb tendenciáiról.

December 9, 2022

Stációk — Lovas Ilona emlékkiállítása

Lovas Ilona Stációk című, háromtermes emlékkiállítása kurátori kísérlet az életmű rekonstruálására a hetvenes évek közepétől az utolsó évekig. Az MMA néhai tagja a hagyományos textil-kompozícióktól eltávolodó, a tradicionális textilművészeti műformákkal, anyagokkal és technikákkal szakító, az ún. iparművészet és képzőművészet határait elmosó munkákat alkotott. Művei természetes, gyakran organikus anyagokat (víz, fű, papír, marhabél, ostya) feldolgozó objektek, environmentek, installációk. A 2000-es évektől munkásságában új médiumok és új műformák jelentek meg: a fotó, a videó, a videóinstalláció, a performansz. A kiállítás 2023. február 12-ig látogatható a Magyar Művészeti Akadémia intézményében, a Műcsarnokban.

December 8, 2022

Fekete György 90 éves lenne

Kilencven éve, 1932. szeptember 28-án született Zalaegerszegen Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, néhai nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia köztestület első elnöke. Fekete György 2011 és 2017 között volt az MMA elnöke, majd 2017-től 2020-ig tiszteletbeli elnöke. Több évtizeden átívelő, rendkívül gazdag alkotói életműve mellett aktív kulturális közéleti tevékenységet végzett. A Magyar Művészeti Akadémia elnökeként a hazai kulturális élet gazdagítását tartotta feladatának, elnöksége alatt az MMA a művészeti élet megkerülhetetlen testületévé vált, régi adósságokat törlesztve.

September 27, 2022

Molnár Imre jubileumi kiállítása

A nyolcvan esztendős Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas bőrműves iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja mutatja be életművét a Vigadó Galéria legújabb kiállításán. Molnár Imre munkái sokfélék, a bőrművesség minden területét, minden tárgytípusát reprezentálják, használati és dísztárgyak egyaránt kikerülnek műhelyéből. „Ehhez az anyaghoz csak mélységes tisztelettel és alázattal nyúlok. Szinte még érzem az állat auráját – hiszen az életét adta azért, hogy én a külső burkából egy hozzá méltó tárgyat készíthessek" – fogalmazza meg Molnár Imre a bőrhöz való viszonyát. Molnár Imrét a hagyomány megőrzésének szándéka vezeti akkor is, amikor pergamenre rója sorait, akkor is, amikor oklevelek, érmek tokjait tervezi, és akkor is, amikor tradicionális könyvkötő-mesterként dolgozik. Kiállításán mindegyikből ízelítőt ad.

September 6, 2022

Elhunyt Probstner János keramikusművész

Életének 79. évében, 2022. augusztus 27-én elhunyt Probstner János Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, az MMA köztestületi tagja, a Nemzetközi Kerámia Stúdió megálmodója és létrehozója. Irányítása alatt a kecskeméti Stúdió hamarosan az egész világon a kreativitás katalizátoraként vált ismertté – és példaként szolgált más nemzetközi kerámiaművészeti központok számára.

August 30, 2022
Lehenengoa Azkena