Fotó: Dunatáj

A zsebből is mozgókép folyik

Beszélgetés Bicskei Zoltánnal

Mindig örömhír, ha egy új vajdasági magyar film van születőben, és most ez történik. Bicskei Zoltán filmrendező, grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a napokban kezdi forgatni Bolondmese című tévéfilmjét. Szerda Zsófia interjúja a kultúra.hu-n jelent meg.
July 9, 2024

Gulyás Gyula 80 éves

Pódiumbeszélgetéssel köszöntötték születésnapja alkalmából Gulyás Gyulát a Vigadóban 

Június 27-én töltötte be nyolcvanadik életévét Gulyás Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész, aki 2006 és 2011 között a Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet tagja volt, 2011-től pedig az MMA rendes tagja. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata vetítéssel egybekötött pódiumbeszélgetéssel köszöntötte az ünnepeltet.

July 5, 2024

Kiosztották az idei Magyar Mozgókép Díjakat

Piros Ildikó és Selmeczi György életműdíjat kapott
 
A rendezvényt záró díjátadó ünnepségen június 14-én többek között Piros Ildikó színésznő, az MMA rendes tagja és Selmeczi György, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező, az MMA rendes tagja vehette át a fesztivál életműdíját a Balatonfüredi Kongresszusi Központban. Idén öt fős szakmai zsűri értékelte a versenyben lévő filmeket, melynek elnöke Ternovszky Béla filmrendező, az MMA rendes tagja volt. A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos operatőr, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja lett.

June 17, 2024

Az MMA Kiadó újdonságai a 95. Ünnepi Könyvhéten

Szunyoghy András Barcsay Jenő-díjas festő- és grafikus művész Anatómiai rajzok vadon élő állatokról (MMA Kiadó, 2023) című kötete nyert a Szép Magyar Könyv 2023 verseny Szakkönyv kategóriájában. Az elismeréseket a 95. Ünnepi Könyvhét ünnepélyes megnyitóján adják át június 13-án 16.00 órakor a Vörösmarty téren. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményét június 13. és 16. között rendezik meg Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén, ahol idén százhetven kiállítóval, százötven standdal várják az érdeklődőket. 

June 12, 2024

A Magyar Animáció Háza

Kecskeméten hozzák létre a Magyar Animáció Házát, ezzel kapcsolatban írt alá együttműködési megállapodást Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Káel Csaba Magyar Mozgóképfejlesztésért felelős kormánybiztos, az MMA levelező tagja. A projekt előreláthatólag öt éven belül valósul meg.

June 10, 2024

Magyar Mozgókép Fesztivál 2024

A legújabb magyar filmalkotások, felejthetetlen moziélmény, közönségtalálkozók a Balatonnál

A Magyar Mozgókép Fesztivál, a hazai film ünnepe a Veszprém-Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és találkozó a magyar filmeseknek. A rendezvény június 12. és 15. között várja a filmbarátokat Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A fesztivál díjairól döntő szakmai zsűri elnöke Ternovszky Béla rajzfilmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

June 6, 2024
Azkena