2017. év végén a Magyar Művészeti Akadémia létrehozta az MMA Kiadó Nonprofit Kft.-t. A Kiadó legújabb kiadványai már egy külön honlapon, itt találhatók:
 mmakiado.hu 

Rodostója volt London – Szabó Zoltán-emlékkonferencia

A Magyar Művészeti Akadémia konferenciafüzetei

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2018. május 10-én a Pesti Vigadóban Rodostója volt London címmel, Szabó Zoltán (1912–1984) tiszteletére rendezett emlékülést. A konferencián a közel negyven évig emigrációban élő magyar író, lapszerkesztő, rádiós, falukutató munkás­ságát, széleskörű tevékenységét elemezték, mutatták be a meghívott előadók – többek közt Bertha Zoltán, Cs. Nagy Ibolya, A. Szabó Magda, Szabó Zsuzsa, Kucsera Tamás Gergely és Sárközi Mátyás.
Az előadásokat közreadó konferenciakötetet Ablonczy László szerkesztette.

MMA Kiadó, Budapest, 2019

A tág haza – Cs. Szabó László-emlékkonferencia

A Magyar Művészeti Akadémia konferenciafüzetei

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2017. október 26-án a Pesti Vigadóban A tág haza címmel rendezett Cs. Szabó László (1905–1984) író tiszteletére emlékülést.
Az előadásokat közreadó konferenciakötetet Ablonczy László szerkesztette.

MMA Kiadó, Budapest, 2018

Őrizd az embert | Kósa 80

Őrizd az embert – Kósa 80 + DVD (rendező: Buglya Sándor)
Bevezető tanulmány: Pörös Géza
480 oldal, ár: 4800 Ft
ISBN 978-615-5464-86-7

Kósa Ferenc, a 60-as években indult rendező meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet megújításában. Diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i filmfesztiválon. Munkásságát később is drámai erejű művek fémjelzik. A kötet elemzések, visszaemlékezések, interjúk során keresztül mutatja be a rendező pályáját.

Hoppál Mihály: A kultúra mint emlékezet

Lükő Gábor munkássága

Hoppál Mihály könyve – szellemi adósságot törlesztve – Lükő Gábor néprajzkutató életművéről ad értő és értékelő áttekintést. Megmutatja Lükő néprajzi munkásságának, gyűjtéseinek és elméleti megközelítéseinek időtálló voltát. A kötetet Lükő Gábor saját készítésű rajzai és fotográfiái illusztrálnak.

MMA, 2018

Bárdosi József: Évek és képek

TÖRTÉNELEM ÉS/VAGY ESZTÉTIKUM | 1960–2010

A valóságot fel kell mutatni, mivel az maga a létezés. Az Évek és képek szerzője, Bárdosi József művészettörténész pedig épp arra vállalkozott, hogy a magyar festészet olyan 1960 és 2010 között született realista műalkotásait sorakoztassa fel, amelyek a valóság elől nem tértek ki, hanem a következményeket is vállalva felmutatták azt. A kötet egyik legnagyobb erénye, hogy a különböző korszakokat bemutató tanulmányok és elmélyült műelemzések mellett jól megválogatott, gazdag képanyaggal és izgalmas, kifejező képrészletekkel teszi élvezetessé az olvasást.

Sturm László: Vas István

„… nála ötvöződik szerves egységgé a magyar nemzeti hagyomány, a világirodalmi klasszikus távlat és mindaz, amit az avantgárd törekvésekből a logikus elme hasznosítani tud." (Hegedűs Géza)

A Magyar Művészeti Akadémia Közelképek írókról című kismonográfia-sorozatának kötete Vas István (1910–1991) költővel foglalkozik. A sorozat összegző jelleggel mindeddig feltáratlan életműveket is bemutat. Vas István életművét Sturm László irodalomtörténész, egyetemi tanár, dolgozta fel. A könyvben válogatott bibliográfia és képmelléklet is helyet kapott. Sorozatszerkesztő Ács Margit.

 

Márkus Béla: Gál Sándor

Gál Sándort gazdag és terjedelmes életműve révén egyes kézikönyvek a (cseh)szlovákiai magyar irodalom legolvasottabb alkotói közé sorolják.
Szerteágazó munkássága mintegy félszáz önálló és egy tucat egybegyűjtött kötetben jelent meg. 1956-ban induló színes és hosszú alkotói pályáján a szépirodalom szinte minden műfajában – a lírától az epikán át a drámáig – alkotott, de jelentősek voltak publicisztikai írásai is.

Márkus Béla: Gál Sándor című könyve az MMA Közelképek írókról című kismonográfia-sorozatának kötete. Sorozatszerkesztő Ács Margit. A sorozat összegző jelleggel mindeddig feltáratlan életműveket is bemutat.