Sikeres premier – 53 magyar film

Szőts István Ének a búzamezőkről című filmjével indult a Magyar Művészeti Akadémia kétéves vetítéssorozata az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 

Megtelt a 60 fős Fábri terem, s a vetítést több akadémikus vendég mellett Szőts István özvegye is megtisztelte. A Móra Ferenc művéből született filmről Bicskei Zoltán filmrendező, az MMA rendes tagja beszélt, a felvezetést Lehoczky László az Ének a búzamezőkről keletkezéstörténetét bemutató dokumentum- és portréfilmje (Premier előtt) kísérte.

A művészi invenciókban gazdag, mély emberséggel átitatott, többszöri nekirugaszkodás után végül 1947-ben elkészült Ének a búzamezőkről sorsa igencsak mostoha volt: néhány vetítéstől eltekintve gyakorlatilag 1989-ig páncélszekrénybe zárták. Pedig Szőts csak egy olyan filmet szeretett volna készíteni, ami megörökíti a magyar paraszt földjéhez való ragaszkodását, föld- és természetszeretetét.

A film megtekintése után, Pintér Judit filmesztéta vezetésével elemzésen és beszélgetésen vehettek részt a mozilátogatók – köztük média szakos egyetemi hallgatók és két budapesti gimnázium diákjai, akiknek az MMA ingyenes bérletet biztosít a hetenkénti vetítésekre.

A filmklub következő vetítése 2012. november 12-én (18 óra) lesz, Szőts István Kövek, várak, emberek című rövidfilmjét és egy Szőtsről készült tv-filmet nézhetnek meg az érdeklődők, melyben pályatársai vallanak Szőts Istvánról és művészetéről. Vendég: Kányádi Sándor költő, az MMA rendes tagja.

November 6, 2012  |  filmbemutató