Magyarföldön tartotta ülését a Színházművészeti Tagozat

Rátóti Zoltán színművész meghívására 2013. szeptember 6-án a Budapesttől 300 km-re, Zala és Vas megye határán lévő Magyarföldön tartotta kihelyezett ülését a Színházművészeti Tagozat.
A Zala megyei településen a Fatemplom építése Rátóti Zoltán, a falu volt polgármestere – a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójának – kezdeményezésére négy évvel ezelőtt kezdődött el. A templom építését a Nemzeti Színház jótékonysági gálaestjén befolyt bevételből, valamint magánszemélyek, vállalkozások és egy bank adományából finanszírozták. Több száz önkéntes – köztük asztalosmesterek, ácsok – segítették a megvalósítást, a kétkezi munkában Rátóti Zoltán is folyamatosan részt vett.

Már a templom építésekor is az volt a cél, hogy a hitélet erősítéséna templom szakrális küldetésén túl kulturális központ jöjjön létre az alig félszáz lelket számláló faluban.
A magyarföldi Fatemplom Fesztivál bekapcsolódott az őrségi rendezvények sorába, de a településen önálló programokat is szerveznek. A 2010-ben felszentelt ökumenikus Fatemplomnak Tordai Hajnal egy általa készített feszületet ajándékozott. A templomban a Magyar Művészeti Akadémia más tagjai, Fekete György, Somogyi Győző és Szemadám György alkotása is látható.
 
A nap záró programja a fatemplomban zajlott, ahol Marton Éva növendékei (Jakab Ildikó és Vörös Szilvia), valamint Berczelly István operaénekes és Gyökér Gabriella zongoraművész adott hangversenyt Liszt és Kodály műveiből.
September 18, 2013