A „Keletről…” című kiállítás

Kínai delegáció a Pesti Vigadóban

Kínai delegáció látogatott el a Pesti Vigadóba, a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója alkalmából az Ybl Budai Kreatív Házban rendezett táblaavatás és festészeti kiállítás kapcsán. A vendégek a Magyar Művészeti Akadémia meghívására tárlatvezetésen vehettek részt, ahol az MMA képviseletében Stefanovits Péter, az MMA rendes tagja, a Képzőművészeti Tagozat vezetője fogadta a delegációt.
A Kínai Népköztársaság Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériumának Művészeti Fejlesztési Központja a Chi Fu Investment Grouppal együttműködésben állófogadással egybekötött ünnepi megnyitót tartott 2019. augusztus 21-én este hét órai kezdettel az Ybl Budai Kreatív Házban.
A kínai delegációban rész vett Frank Liu, a Chi Fu Investment Group elnöke; Austin Jieh, a Chi Fu Investment Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, illetve a hazánkba látogató kínai festőművészek és családtagjaik.
A magyar–kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulójának keretében megvalósuló programon az „Új Tengeri Selyemút – Kulturális és Művészeti Csere Központ Európai Székhelye" budapesti megnyitása alkalmából követően közösen avatta fel az alapítótáblát Frank Liu, a Chi Fu Investment Group elnöke, Chao Ge festőművész, a Kínai Központi Művészeti Főiskola Olajfestés Tanszékének tanszékvezető-helyettese, a magyar kormány részéről Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
A táblaavatáson jelen volt az a Kínai Népköztársaság Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma által kiválasztott huszonöt rangos, kínai festőművész is, aki a kínai–magyar kulturális és művészeti kapcsolatok további gazdagítása céljából tölthetett el két hetet hazánkban. A művészek egyéni látásmódú és stílusjegyű alkotásaiból 2019. augusztus 23-án nyílt kiállítás az „Új Tengeri Selyemút – Magyarország neves kínai festőművészek szemével" címmel Pápán, az Esterházy-kastélyban, mely október 31-ig lesz látogatható. A kiállítás a Kínai Népköztársaság Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériumának Művészeti Fejlesztési Központja, a Chi Fu Investment Group és Pápa Város Önkormányzatának közös kezdeményezésére jött létre, fővédnöke dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.
 
A Magyar Művészeti Akadémia kínai kapcsolatainak sorába méltó módon illeszkedett a vigadós látogatás, hiszen 2017 áprilisában ugyanezen a helyszínen, a Pesti Vigadóban nyitotta meg kapuit a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia tagjainak „Keletről…" című festmény- és kalligráfiakiállítása, s ekkor írta alá a két Akadémia a közös kulturális és művészeti projekteket előrevetítő együttműködési megállapodását is. Tavaly májusban pedig e kiállítás viszonzásaképpen, elsődlegesen az MMA akadémikusainak alkotásaiból álló „Lélek-Jelen-Lét" című képzőművészeti kiállítás kaphatott helyet Pekingben, a Today Art Múzeum falai között.