Tóth György

Fény, idő, játék

Tóth György fotóművészt köszöntötték hetvenedik születésnapja alkalmából március 11-én. A háznagyi teendőket ezúttal a Balogh Rudolf-díjas érdemes művész, Haris László látta el.
March 11, 2020

Sír az út előttem – Sára Sándor filmje a Kecske utcában

Lepergett a film, és aztán néma csönd lett. De csak egy röpke, ám rövidségében is szinte végtelenül hosszúnak tűnő pillanatig, majd a Kecske utcai Makovecz-ház kicsiny méretű termét zsúfolásig megtöltő nézők tapsban törtek ki. Az a hosszú és kitartó taps hangzott fel, amely az őszinte, szívből jövő elismerést jelzi. Mert csakis a szív értheti meg azt a fájdalmat, amit a Madéfalvából 1764-ben Bukovinába menekült székelyek egymást követő generációi egészen a második világégésig átéltek. Az ő szívfájdító történetüket mutatta be Sára Sándor Sír az út előttem című dokumentumfilmje, amit 2012. október 17-én, szerdán a Kecske utcai Makovecz-házban vetítettek.

October 17, 2012

Építő gondolat – Makovecz Imre emlékezete

Szűknek bizonyult szerdán (2012. október 10-én) este a Kecske utcai Makovecz-ház nagyterme, hiszen a mesterre, az organikus építészet hazai apostolára, Makovecz Imrére emlékeztünk – és Kováts Flóriánra, aki elválaszthatatlan „ikerpárja" volt az Akadémia megálmodásában, majd az akadémiai lét megteremtésében. Turi Attila, a világhírű építész tanítványa, barátja, pálya- és munkatársa elevenítette fel azt a negyedszázadot, amelyet együtt tölthettek.

October 10, 2012

Mesterek és tanítványok

Két tehetséges ifjú művész: Csipler Vanda formatervező-designer, belsőépítész, és Petrovics Miklós designer-grafikus mutatta be diplomamunkáját 2012. október 3-án este a Kecske utcában. A háznagyi feladatokat Tóth Tibor Pál látta el, aki jól ismeri a fiatalokat, lévén hogy tanítómesterük volt.

October 3, 2012

Fekete György köszöntése a Kecske utcában

A Kecske utcai állandó előadássorozat ezúttal a nyolcvan éves Fekete György, az Akadémia elnökének köszöntésével kezdődött. A háznagyi teendőket ellátó Mezei Gábor laudációját követően Jókai Anna író- és költőnő a pályatárs objektivitásával méltatta a Kossuth- és Munkácsy-díjas ünnepeltet. Mint fogalmazott: a belsőépítészet csaknem minden területét átfogó, kimagasló alkotások életre keltésén túl csodálatos, meditatív mélységeket érintő versek és prózai szövegek is fűződnek Fekete György nevéhez.

September 26, 2012

„Az egek beszélik Isten dicsőségét…" – A telekfalvi csoda

A székelyföldi Telekfalva ősi templomát 2005-ben elvitte a víz – elevenítette fel a Kecske utcai Makovecz-házban megtartott szokásos szerdai, 2012. szeptember 19-i (háznagy: Kő Pál), előadáson a hét évvel ezelőtt történt tragédiát Török János, a Hevesi Református Egyházközség gondnoka. A Heves megyei kisváros parókiája ugyanis nagyon komoly segítséget nyújtott a hargitai színmagyar falu megsérült református templomának újjáépítésében.

September 19, 2012
Lehenengoa Azkena