Tóth Erzsébet és Mispál Attila

Királylányok a pusztában

A könyv és filmbemutató Tóth Erzsébet költővel
 
November 20-án a Tóth Erzsébet Babérkoszorú-díjas költőről, íróról készült Királylányok a pusztában című filmet láthatták a vendégek, illetve bemutatták A macskám Pasolinit olvas című új könyvét. A zsúfolásig megtelt teremben az est háznagyi teendőit Borbély László író látta el, aki vetítés után a film főszereplőjével, illetve Mispál Attila rendezővel, Gróh Gáspár irodalomtörténész kritikussal és Sebestyén Ilonával, a Nap Kiadó főszerkesztőjével beszélgetett a költő életművéről.
Dóka Andrea színművész előadásában elhangzott A vér, az Egy felhő mögött és az Ez már az előadás című vers. Az eseményen számos akadémikus mellett részt vett a költő testvére Tóth Klára filmesztéta és Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára is.
A portréfilm visszatérő helyszíne Perkedpuszta, a tanyavilág, ahol Tóth Erzsébet felmenői paraszti sorban éltek. Miután a szülők Budapestre költöztek, nyaranta sokszor látogatták meg testvérével a nagyszülőket. Iskolai tanulmányait közgazdászi diplomával zárta, s már korán bekapcsolódott az irodalmi életbe. Mivel sokadmagával egyetemben aláírta a Charta '77 nyilatkozatot, annak ellenére sem kaphatta meg a legjobb első könyvért járó díjat, hogy a szakma ezt neki ítélte. A Fiatal Írók József Attila Körének mégis a vezetőségi tagja lett, s tisztségét 1984-ig viselte. Ekkor már szabadfoglalkozású író volt. A rendszerváltást is az ifjú művészek körében élte meg.
A filmbemutatót követő beszélgetésen Tóth Erzsébet beszélt a szerelemről, s az álmairól. Ennek kapcsán elmondta, hogy „a költő kivetíti a maga érzéseit. A költészet a valóság meghosszabbítása, az álmok megragadása és a nyelv kiterjesztése által".
Az elmúlt tíz év írásait tartalmazó A macskám Pasolinit olvas című könyve kapcsán a költő kitért rá, hogy a kisemmizettek filmrendezőjének tekinthető Pasolini igazi költőként megérezte, milyen sivárság, kiüresedés vár azokra, akik a hiteles alkotás iránt kötelezték el magukat. Ez a kötet Tóth Erzsébet szemén át mutat be közéletet és szépirodalmat, pontosan, szépen, érzékenyen.
A költő jelenleg az életrajzi könyvén dolgozik. „Nagyon megvisel a munka, rettenetesen mélyre kell ásnom, emiatt nehezen is haladok vele" – árulta el, hozzátéve, hogy az életrajzból eddig közölt részletekre pozitív olvasói visszajelzések érkeztek.
Mispál Attila rendező, aki több alkalommal működött együtt Tóth Erzsébettel, megismerkedésükről elmondta: a Duna tévén hosszú ideig futó, Gong című kulturális műsor egy epizódját rendezte, amikor felmerült, hogy Tóth Erzsébetről készítsen portréfilmet. Bár korábban keveset hallott róla, a felkészülési időszakban megismert írásai és költeményei azonnal magával ragadták. Később a debreceni Csokonai Színházban vitte színre a verseit.
A női monológokból összeálló Kőrózsa című, egyedülálló színműről megtudtuk, hogy egy fotó adta hozzá az ötletet, amely bebörtönzött férfit ábrázol.
Az előadásból néhány részlete látható volt a portréfilmben is.
November 20, 2019  |  tóth erzsébet borbély lászló mispál attila gróh gáspár