Szörényi László és Kovács István

A hirtelen felnőtt gyermekek…

Október 30-án Kovács István Széchenyi-díjas költő, történész, kultúrdiplomata A gyermekkor tündöklete című ötvenhatban játszódó regénye volt az egyik visszatérő motívuma az életművet áttekintő estnek, mely találóan azt a címet kapta, hogy A hirtelen felnőtt gyermekek… 
Az est háznagyi teendőit Borbély László író és Juhász Judit látta el, beszélgetőtárs Szörényi László irodalomtörténész, kritikus volt. Az est során Kovács István verseit és írásait Dóka Andrea színművész tolmácsolta. 
Bevezetésképpen a jelenlévők láthattak egy néhány perces összeállítást Kocsis Sándor az Aranycsapat kiemelkedő labdarúgójának góljaiból, majd elhangzott Kovács István egyik írása, a Felhőfejessel a múlt időből, amely a Kocka becenévre hallgató világhírű csatár pályafutásának állít emléket. Emellett híven érzékelteti az ötvenes évek életérzését is, amikor a sport, kiváltképp a labdarúgás feledtetni tudta a diktatúrák nyomasztó mivoltát.
Szörényi László elmondta mindenkinek megvan a saját története, ezért is „vigyázni kell és őrizni kell emlékezetünket". Kovács István válaszként kifejtette: írás közben tudatosan törekedett arra, hogy a „romlott felnőtt hangja ne telepedjen rá a gyermekkor őszinteségére". Mint megtudtuk az 1956 valóságát teljes egészében elénk táró A gyermekkor tündöklete című könyvének első fejezete eredetileg próza-versnek született, de amikor az Nagy László költő támogatásával nyomtatásban is megjelent, akkor döbbent rá, hogy valójában ennél sokkal több, „egy regény van benne".
A folytatás azonban rögösnek bizonyult. Hosszú idő, mintegy 27 év alatt készült el a mű, hiszen az alkotói folyamatot egyrészt Kovács István lengyelországi kultúrdiplomáciai szolgálata, másrészt pedig a költői énje hátráltatta, lévén hogy ezen időszak alatt a figyelme inkább a versírás felé fordult. Másrészről azonban ez, a nemzedéknyi idő jelentős történészi sikereket hozott számára, hiszen többek között feldolgozta a hazánkban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során harcoló 3415 lengyel legionárius életútját.
A forradalom tematikájához visszatérve az esten Kovács István egyik költeményével megidézték Cziffra György világhírű zongoraművészt is: „És mégis… / A forradalom nyitánya / az a zongoraverseny volt, / amelyet már a Zeneakadémián / te játszottál.  / Bartók… És persze Beethoven… / Ó, az az utcai harcokat kísérő / hangtompított remény…  / örökös Egmont-nyitány… / mely előtted is megnyitotta a határt."
A beszélgetés közben elhangzott: Kovács István ötvenhatos témájú regényét több nyelvre is lefordították, s Budakeszi srácok címen készült belőle film, Erdőss Pál rendezésében, a későbbiekben pedig musicalt is írtak belőle. Most készül a regény folytatása, amelyet a szerző levéltári kutatásokra alapozva ír.
A beszélgetés végén Dóka Andrea színművész, aki a regény mindkét feldolgozásában szerepelt előadta az egyik dalt a musicalből.