Bp. III., Kecske u. 25.
2015. január 14.
Horkay István grafikusművész és filmrendező „Digitális filmkollázs" című előadása
Háznagy: Orosz István
Erdélyi Zsuzsanna

Kettős születésnap a Kecske utcában

Kettős születésnapot és egy rendhagyó filmbemutatót tartottak a Kecske utcában: az idei esztendő első fórumán Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós-folkloristát 94., Csíkszentmihályi Róbert szobrászművészt pedig 75. születésnapja alkalmából köszöntötték az egybegyűltek. Ezt követően megtekintették Horkay István „Digitális filmkollázs" című mozgókép-vetítését. A háznagyi teendőket ezúttal Orosz István látta el.
Erdélyi Zsuzsannát Kobzos Kiss Tamás előadóművész, zenepedagógus köszöntötte. Laudációjában hangoztatta, hogy a Kossuth-díjas néprajztudós-folklorista „nagy örökséget hordoz". Mint fogalmazott: „tavaly a kétszáz évvel ezelőtt született költőre, Erdélyi Jánosra emlékeztünk. Február közepén az 1864-ben született fiának, az irodalomtörténészként tudós hírnevet szerzett Erdélyi Pálnak ünnepelhetjük majd a születésnapját, kinek pályáját és életútját Trianon kettétörte. Mindketten nagyon sokat tettek azért, hogy a magyar népi hagyomány fennmaradjon. Ezt a családi örökséget ápolja és adja tovább Erdélyi Pál leánya, Erdélyi Zsuzsanna, a magyar néprajztudomány kimagasló alakja". Kobzos Kis Tamás a laudáció után Erdélyi János megzenésített verseiből is álló zenés produkcióval köszöntötte a 94 éves néprajztudóst-folkoristát.
  Ezt követően Orosz István beszélgetett Horkay István grafikusművész-rendezővel, akinek sajátos hangvételű videoinstallációit is megtekinthették a jelenlévők. Orosz Istvánnak arra a kérdésére, hogy alkotásait filmnek, vagy képzőművészetnek tekinti-e, Horkay azt válaszolta, hogy „nem tudom, és szerintem nem is lehet szétválasztani őket. Nagyon izgat a technika, a számítógép adta lehetőség. Amióta úgy érzem, hogy elértem egy bizonyos szintet, több mint félszáz ötperces kis etűdöt készítettem. Lendületben vagyok, sodrásban és ennek örülök. Ez a költészet egy bizonyos formája, a kép-hang hatás, az effektek sajátos hangulatú és egyéni látásmódú egyvelege" – mondta Horkay István.
  Az est zárásaként a jelenlévők Csíkszentmihályi Róbert szobrászművészt köszöntötték. Laudációjában Orosz István hangsúlyozta, hogy szobraiból a természetes otthon-érzés árad. Olyan művésznek nevezte Csíkszentmihályit, aki a „test templomát teleültette érzéki vad és megengedhetően emberi drámával. Nemcsak Michelangelóra, de rád is érvényes az a kijelentés, amely szerint nem kell minden szobrot befejezni, hiszen néha a töredék hatásosabb lehet" – mondta laudációjában Orosz István.
January 15, 2015  |  erdélyi zsuzsanna csíkszentmihályi róbert