« Tagasi

Prima Primissima díjátadó (2012)

December 7-én 19 órakor adták át a Prima Primissima és Prima-díjakat a Művészetek Palotájában. Idén három alkotó is jelölésben részesült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közül. 

">
Esemény - helyszín kép
Esemény - nagy kép

Prima Primissima díjátadó (2012)

December 7-én 19 órakor adták át a Prima Primissima és Prima-díjakat a Művészetek Palotájában. Idén három alkotó is jelölésben részesült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közül. 

 

A Magyar Irodalom kategóriában Kiss Anna és Tornai József egyaránt Prima-díjat vehetett át, a Színház- és Filmművészet kategóriában Kósa Ferenc pedig Prima Primissima-díjat nyert. A díjat Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával alapította még 2003-ban azzal a céllal, hogy a magyar értelmiség eredményei megőrzésre kerüljenek, valamint hogy a hazai tudomány, a művészet és a kultúra egyre meghatározóbbá és erősebbé váljon. Az alapító a tíz éves ünnep alkalmából Jubileumi Prima Primissima díjasokat választott az eddigi primák közül, így Zoboki Gábor építész is jubileumi díjat kapott.

 

Kósa Ferenc – filmrendező, forgatókönyvíró (Nyíregyháza, 1937. november 21.)

Filmjeinek és dokumentumfilmjeinek nemcsak rendezője, hanem minden esetben forgatókönyvírója, illetve Sára Sándor több filmjének társírója is volt. Filmjei több hazai és külföldi elismerésben részesültek. Az 1967-es cannes-i filmfesztiválon Tízezer nap című filmjével elnyerte a legjobb rendezés díját, 1969-ben pedig a Budapesti tizenkettő közé választották. 1968-ban Balázs Béla-díjat kapott, 1989-től érdemes művész. 1997-ben Magyar Örökség Díjjal jutalmazták. Ugyanebben az évben a magyar-japán kulturális kapcsolatok érdekében kifejtett tevékenységéért japán császári kitüntetést kapott. 1991 óta a Nemzeti Alapítvány kuratóriumi tagja. Kossuth-díjas. Az MMA levelező tagja.

 

 

 

Zoboki Gábor (1963., Budapest)

Diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán szerezte 1991-ben. Elsőként a  Középülettervező Vállalatnál, majd a Zalaváry-műteremben dolgozott.  1998-tól a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda vezető tervezője. 2008-ban DLA fokozatot szerzett. Fontosabb munkái közt szerepel a Budapesti Művészetek Palotája (2005); a Spirál Irodaház (2008); a Richter Gedeon Kémiai kutató- és Irodaépület (2008); a Dorottya Ház (2009); a Telenor Székház (2009); a Nanshan Kulturális Központ és Múzeum terve (2010); a Dongying Kulturális központjának és lakónegyedének városrendezési koncepciója (2010); a Szentpétervári Művészetek Palotája koncepciója (2011). Főb díjai: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, 2005; Prima díj, 2005; „Budapestért" díj, 2007 (nemzetközileg is kimagasló építőművészeti tevékenységért); Ybl Miklós díj; Pro Architectura díj, 2011. Jublieumi Proma Primissima-díj (2012)

 

 

Kiss Anna – költő, író, drámaíró (Gyula, 1939. január 26.)

1967-ben az Alföld mutatta be, majd a Nagy László bevezetőjével 1974-es Költők egymás közt című antológiában jelentek meg versei. A kortárs magyar irodalomban nem hasonlítható, különleges költészet az övé. Forrása a folklór, a mese, az archaikus népdal, a ballada, a régi magyar költői nyelv. A paraszti hiedelmek, babonák és kísértethistóriák nyomán népesíti be képzeletbeli alakokkal költészetét. Kifejezésmódjára a vásári komédiák és népies históriák hatottak, gyakran párbeszédes formában vagy dramatikus szerkezetben fejezi ki a lírai mondanivalót. Motívumrendszerének egyik alapvető tulajdonsága, hogy rengeteg személyt léptet fölköltői világában. Az MMA rendes tagja.

 

 

 

 

Tornai József – költő, író (Dunaharaszti, 1927. október 9.)

Írói alapelve, hogy a 20. században is a modern és az ősi egységet kell felmutatni; lírájára a kevert, egyszerre avantgárd látásmód, a szürreális képalkotás, a gondolatritmus jellemzők, ugyanakkor vonzódik a klasszikus, kötött formákhoz is. Eleinte a harmonikus világkép hiánya határozta meg verseit, Naptánc című (1975) kötetében a filozofikus epikus költeménnyel kísérletezett, és ez a filozófikusság azóta is jellemző költészetére. Több mint kéttucat önálló kötete, és számos műfordításkönyve jelent meg, többek közt Józsaf Attila-díjban (1975), A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1997) kitüntetésben, Arany János-díjban (1998) és a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjban (2001) is részesült. Az MMA levelező tagja.