2020. február 13. | 16.00 – Így filmeztünk 2 – Válogatás fél évszázad magyar filmtörténeti interjúiból | könyvbemutató

Alig több mint egy évvel ezelőtt látott nyomdai napvilágot Szekfü András filmtörténész Így filmeztünk című kötete az MMA Kiadónál, amely fél évszázad hazai filmtörténeti interjúiból közöl válogatást. A könyv a magyar film 1945 és '60 közötti mozgalmas időszakát a korszak alkotóival és politikai vezetőivel készült eredeti interjúk segítségével idézi fel. Szekfü András nagysikerű könyvének második kötete sok tekintetben hoz újdonságokat a 2018-ban megjelent interjúkötethez képest. Nemcsak a filmtörténeti időben lép előre az elsőhöz képest, hanem megváltozik a fókusza is: egyrészt a (kultúr)politika mellett több szó esik benne a filmekről, a filmek stílusáról, a forgatás módszertani kérdéseiről; másrészt a felülről, adminisztratív eszközökkel irányított folyamatok leírásáról a hangsúly áthelyeződik azok belső dinamikájára, önmozgására. A magyar filmtörténet olyan páratlan hatású művészei elevenednek meg e könyv lapjain, mint Szabó István, Sára Sándor és Kósa Ferenc – hogy a teljes névsort ne idézzük. A könyvbemutató helyszíne: FilmesHáz (Budapest, IX. kerület, Ráday utca 31/K).

2020. február 13. – március 22. – Lelkendezések és siránkozások | Eszik Alajos kiállítása

Eszik Alajos grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott docense válogatott anyaggal mutatkozik be a Vigadó Galéria földszinti és alagsori termeiben. Az 1953-ban született művész „Lelkendezések és siránkozások" címmel áttekintést ad munkásságáról.
„Hiszen a teremtett világon csak lelkendezni, azon pedig, hogy mit művelünk ezzel a világgal és ebben a világban, nos azon csak siránkozni lehet."
Kurátor: Sturcz János művészettörténész, az MMA levelező tagja

2020. február 12. | 17.00 – A vizuális művészetek és a jog | könyvbemutató

A Médiatudományi Könyvtár 37. kötete A vizuális művészetek és a jog – 1. A képzőművészet szabályozása címmel jelent meg, Kiss Zoltán Károly és Kiss Dóra Bernadett tollából, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Médiatudományi Intézete jóvoltából. A munka a művészet jogi szempontú megközelítését adja, a vizsgálat és az elemzés az egyes jogterületek (polgári jog, szerzői jog, kulturális jog, örökségvédelem, büntető jog, médiajog, iparjogvédelem) mentén halad.
A kiadványt dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára mutatja be az MMA irodaházában.

2020. február 6–9. – FACT Fesztivál

Negyedik alkalommal szervezik meg a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzetközi találkozóját, amelynek meghívott vendégei cseh, litván, német, osztrák, francia és svájci művészeti egyetemek osztályai és hallgatói. A fesztivál fiatal művészek különleges bemutatkozási területe, ahol összekapcsolódnak a különböző társművészetek (színház, film, kiállítás). Az MMA Színházművészeti Tagozata negyedik alkalommal patronálja a nemzetközi eseményt.

2020. február 5. | 19.30 – Piros Ildikó: Abigél titkai

Töredékek Szabó Magda írónő életművéből

Töredékek szólalnak meg Szabó Magda írónő csodálatos életművéből születésének 100. évfordulója alkalmából Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész előadásában és szerkesztésében. Az írónő talán legismertebb műve az Abigél, amely 1971-ben került az olvasók kezébe, a belőle készült film máig őrzi a történet halhatatlanságát, s abban Piros Ildikó emlékezetes alakítását.

2020. február 3. | 19.30 – SZÓ • SZÍN • JÁTÉK – „… én láttam a világot" – Csoóri Sándor-emlékest

90 éve született Csoóri Sándor. A költő, közéleti író versei szülőföldről, szerelemről és közéleti felelősségvállalásról a Magyar Művészeti Akadémia színpadi sorozatában. Rendező-szerkesztő: Rátóti Zoltán.

2020. február 2. | 15.30 – Csomópontok – Turi Attila építész és alkotótársainak kiállítása | finisszázs

Február 2-án 15:30 órától Turi Attila tárlatvezetés keretében, személyesen mutatja be az életművéről képet adó tárlatot. A tárlatvezetést követően 17:00 órától kerekasztal-beszélgetéssel és könyvbemutatóval zárul a kiállítás. Bővebben a kiállításról
Turi Attila építésszel készült interjúnkat itt lehet olvasni.

2020. február 1. | 16.00 – Szabados Árpád „Lét-közeli" művészet | kiállítás

Szabados Árpád, Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja alkotásaiból nyílik tárlat a Regionális Összművészeti Központban Szegeden. A kiállítás támogatója az MMA.

2020. január 31. | 15.00 – Dénes Eszter: Dévényi Sándor építészete | könyvbemutató

Dénes Eszter Dévényi Sándor építészete című könyvének bemutatója a FUGA Budapesti Építészeti Központban. Dénes Eszter az MMA Kiadó gondozásában megjelent monográfiája Dévényi Sándor életművét járja körbe többféle megközelítésből. A kötet Sulyok Miklós által írt bevezetője bemutatja a „történetek építészét", hiszen Dévényi minden háza önálló világként folytatja az adott hely múltja által felkínált elbeszélést.

2020. január 30. | 19.00 – Záróakkord | Dobozy Borbála csembalóestje

Dobozy Borbála csembalóművész, az MMA rendes tagja különleges koncertet ad az Óbudai Társaskör közönségének.

2020. január 29. – február 24. – Repertoár | Az ellentétek harmóniája – kiállítás

Zoób Katinak az elmúlt negyed évszázad legkülönlegesebb, legemlékezetesebb darabjait bemutató retrospektív kiállítása nyílik meg a Pesti Vigadóban, az MMA székházában. A tárlatot a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

2020. január 28. | 20.00 – Jovián György: Lány unikornissal | kiállítás és kötetbemutató

A Faur Zsófi Galéria által gondozott Mai Magyar Képzőművészet sorozat legújabb kötetét mutatják be, amely Jovián György festőművész, az MMA rendes tagja eddigi életművébe és alkotásaiba enged betekintést. Emellett a művész legújabb, Lány unikornissal című sorozatát is bemutatják.

2020. január 27. | 19:30 – Mozart, Werner, Albrechtsberger | Hommage à Szőnyi

Vashegyi György és két együttese, a Purcell Kórus, valamint az Orfeo Zenekar soron következő bérleti hangversenyén a Müpában ismét a tőlük megszokott különlegességekkel örvendeztetik meg az érdeklődőket. Mozart Sancta Maria című motettáján, és az örök érvényű Requiemen kívül két magyar vonatkozású jelenkori világbemutatót is hallhat a közönség: Johann Georg Albrechtsberger Domine, secundum actum meum kezdetű nagyheti responzóriuma és Gregor Joseph Werner c-moll Requiemje hangzik el. A hangversenyt Vashegyi György karmester, MMA-elnök a januárban búcsúztatott néhai akadémikus asszony, Szőnyi Erzsébet emlékének ajánlja.

2020. január 25., 26. | 16.00 – Fantasztikus szimfónia – Berlioz világa – Pastorale családi előadás-sorozat a Vigadóban

Az egyedi szerkesztésű, minden korosztálynak élményt adó Pastorale családi hangversenysorozat 2020-as nyitókoncertje ezúttal a francia romantika egyik legnagyobb mesterének zenei világát mutatja be. Szerkesztő-műsorvezető: Solymosi Tari Emőke, az MMA rendes tagja. Szervező: Zuglói Filharmónia és a Magyar Művészeti Akadémia.

2020. január 25. | 13.00 – Adigzsi, a tuva sámán – Kanalas Éva alkotása

Magyar filmalkotás a tuva sámánhagyományról az Uránia Filmszínházban. A rendező, Kanalas Éva a Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa.

2020. január 24. | 20:30 – Elhallgatott zenekarok – Syrius

Az ELHALLGATOTT ZENEKAROK koncertsorozat első fellépője a Muzikum–Kossuth Klubban a magyar progresszív rockzene legkiemelkedőbb együttese, a legendás SYRIUS együttes. Zenéjüket a Syrius Emlékzenekar fúvósokkal kiegészülve szólaltatja meg, hozzájuk csatlakozik az eredeti Syrius alapító tagja, a billentyűs, zeneszerző Pataki László. A műsor alapját az 1971-ben Ausztráliában készült The Devil's Masquerade című lemez anyaga képezi, amelyet nemrégiben minden idők legjobb magyar albumának választottak! Az Elhallgatott zenekarok koncertsorozat a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

2020. január 23. | 17:00 – „Díszítőérzékkel átszőtt tudás" – Kőrössy Albert Kálmán építészete c. kiállítás záróeseménye: beszélgetés Duló Károly filmrendezővel

A magyar századforduló egyik legtehetségesebb építésze, Kőrössy Albert Kálmán születésének 150. évfordulója alkalmából „Díszítőérzékkel átszőtt tudás" címmel a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ rendezett kiállítást 2019-ben. Ennek a kiállításnak az anyaga január 31-ig még a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban látható. A kiállítás záróeseményén Baldavári Eszter, a tárlat kurátora beszélget Duló Károly filmrendezővel, aki az elmúlt két évtizedben készített szecessziós filmjeit mutatja be.

2020. január 23. – április 5. – Himnusz – A magyar nép imái | népművészeti és iparművészeti kiállítás a magyar kultúra napja alkalmából

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának akadémikusai és köztestületi tagjai a magyar kultúra napja alkalmából kiállításon mutatják be azon alkotásaikat, amelyeket nemzeti imádságaink, egyházi himnuszaink és népénekeink inspiráltak. Nemzeti önazonosságunk megélésében elengedhetetlennek tartjuk azt, ami eleink számára soha nem volt kérdés: a cselekedeteinket meghatározó Istenhitet, örökérvényű törvényeket.

2020. január 22. | 19.00 – Jövel, légy vélünk Úr Isten – ünnepi koncert a magyar kultúra napja alkalmából

Nemzeti imádságunk, Himnuszunk születésnapján, a magyar kultúra napján a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának szervezésében ünnepi koncert lesz a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A koncerten olyan himnuszok, egyházi énekek és népénekek szólalnak meg, amelyek kifejezik egy-egy közösség összetartó erejét, magyar nemzetünk önazonosságát. A jövendőbe vetett bizodalmunkat erősítik ezek az énekek. Kérések és párbeszédek Istennel, fohászok és dicséretek szent királyainkhoz.

2020. január 22. | 18.00 – „SZENTENDRE – KULTÚRPART 2019" építészeti ötletpályázat eredményhirdetése

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata Szentendre Város Önkormányzatával együttműködve „SZENTENDRE – KULTÚRPART 2019" kulturális és szabadidőközpont a Duna-korzón címmel kiírt nyílt, építészeti tematikájú ötletpályázatának ünnepélyes erdményhirdetése és a pályaműveket bemutató kiállítás megnyitója. Helyszín: Szentendre, Városháza (2000 Szentendre, Városház tér 3.)

// ]]>