2012. szeptember 8. 11.00

VI. Bp., Jókai tér 10.

Emléktábla Kemény Henriknek

„A játékokon keresztül sikerülhetett megtartanom a játékos kedvet, ami (azt hiszem) minden emberben megvan. Az a kérdés csak, hogy mennyit tud a gyerekkorából az ember átmenteni, és mennyire tud őszinte maradni. Ki kell mutatni! És átadni is szeretném a magam játékos kedvét a gyerekeknek, mert ettől lesz csak élő az előadás. Ez volt az életem kezdete, azt hiszem, ez lesz a vége is." (Kemény Henrik)

Tavaly vesztettük el a világhírű bábművészt, Kemény Henriket. A Kolibri Színháznak és a Fővárosnak köszönhetően nemsokára emléktábla emlékeztet mindenkit a magyar vásári bábjátékos hagyomány immár klasszikus mesterére és hallhatatlan hősére, Vitéz Lászlóra.

A tábla felavatására 2012. szeptember 8-án, az őszi Kolibri Fesztiválon 11 órakor, a Jókai tér 10. színházi főbejárata előtt kerül sor, ünnepélyes keretek között.

Ezen a napon, szombaton egész napos családi programmal nyitja meg az új évadot a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A Jókai téren és a színház épületében tartott ingyenes rendezvényre az ország minden részéből érkeznek a vendégfellépők, és az olasz La Baracca társulata is színesíti a műsort két előadással. A fesztivál alapítója, Kemény Henrik először hiányzik a szereplők sorából, korábban állandó vendég volt, s egész Európából meghívta a vásári bábjátszás nemzetközi sztárjait. A Kolibri kedves helye volt a művésznek, szakmai és politikai mellőzöttsége után műsorára vette teljes repertoárját, amit szüleitől, nagyszüleitől örökölt és vitt tovább, mint családi örökséget.

Szemadám György a Magyar Művészeti Akadémia nevében avatja fel ifjú Palkó József szobrászművész domborművét.

laupäev, 1. September 2012. a  |  kemény henrik emléktábla szemadám györgy