Ad libitum – kortársak tetszés szerint

A Pesti Vigadóban koncertezett Balog József zongoraművész

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata rendezésében Balog József Liszt Ferenc-díjas zongoraművész kortárs zenei estet adott „Ad libitum" címmel 2024. február 19-én este a Pesti Vigadóban. Az MMA akadémikusai közül Tóth Péter, Olsvay Endre, Dubrovay László rendes tagok, valamint Kocsár Miklós és Szokolay Sándor néhai tagok művei hangzottak el, az est műsorvezetője Seres Gerda volt.
teisipäev, 20. Veebruar 2024. a

A Hősök terén Vásáry Tamással

Emlékek a kilencvenen túl

 A Nap Kiadó február 8-án a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében bemutatta A kilencvenen túl… Hommage à Vásáry Tamás című könyvet. Az eseményen barátok, tisztelők, muzsikustársak köszöntötték a nemzet művészét, és felelevenítették közös történeteiket. Az est háziasszonya Sebestyén Ilona volt.

esmaspäev, 12. Veebruar 2024. a

Átlényegülés

Perényi Miklóssal gyerekkori Bartók-tapasztalatáról, belső és külső hallásról, valamint a komponista küzdelmeiről is beszélgettünk

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth- és Prima Primissima-díjas Perényi Miklós az Anima Musicae Kamarazenekarral Haydn D-dúr csellóversenyét játssza február 8-án a Zeneakadémián. Az aktív zenélés és a zeneszerzés egyensúlyban van az életében, előadóművészetében a személyesség a tisztelettel párosul.

teisipäev, 6. Veebruar 2024. a

Remekműveket kell választani – Interjú Ránki Dezső zongoraművésszel

A külsőségek és hazugságok világában élünk, amit látunk, sokszor kiáltó ellentétben áll azzal, amit hallunk"
 
„A sztárkultusz a hangoztatott álszent szlogennel ellentétben nem a klasszikus zene népszerűsítését szolgálja, hanem pontosan az ellenkező eredményt éri el hosszabb távon, és legfeljebb az illető előadó átmeneti, kétes értékű ismertségét segíti elő" – mondta a zene-kar.hu-nak Ránki Dezső, aki arról is beszélt, hálás a sorsnak, hogy nem mostanában kezdi a pályát, mert alkalmatlan a manapság elengedhetetlen nyomulásra, önmenedzselésre. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész a Magyar Művészeti Akadémián tartott székfoglalójában a zenészvilág egyöntetű elismerése mellett fogalmazta meg az előadóművészet örökérvényű igazságait. 

teisipäev, 30. Jaanuar 2024. a

A Biblia margójára

Kamp Salamon tanítványságról, a látható és láthatatlan világról, valamint az isteni harmóniáról

Megszólaltatni Johann Sebastian Bach összes egyházi kantátáját: Kamp Salamon Kossuth-díjas karmester, egyetemi tanár, az MMA rendes tagja vállalása több évtizedes program, valóságos életfeladat. A Lutheránia Ének- és Zenekar karnagya, a budapesti Bach-hét művészeti vezetője tanítványainak is azt ajánlja: legyen élettervük. A technikai tudás mindenek fölé helyezése nem valódi művészet, csak mutatvány.

neljapäev, 25. Jaanuar 2024. a

Az iskolateremtő karnagy

Sapszon Ferenc a zenei nevelés szerepéről beszélt a Librettóban

Ami a kórusban megvalósul, arra képtelen az egyes ember. A zenei nevelés fejleszti az érzelmi intelligenciát, amely az életben való boldoguláshoz elengedhetetlen. Sapszon Ferenc karvezető, iskolaalapító pedagógus, az MMA rendes tagja kettős hivatása a zene és az emberi életek alakításának a művészete.

kolmapäev, 24. Jaanuar 2024. a
Viimane