Borbély László, Bertalan Tivadar, Szersén Gyula

„Szavakkal festek és képekkel beszélek"

„Talán egy kóbor reneszánsz művész elfuserált reinkarnációja vagyok" – állítja magáról Bertalan Tivadar, aki több mint száz magyar és külföldi játékfilm látványmestere, díszlettervezője, art direktora, továbbá táblaképek, grafikák, könyvművészeti munkák, kiállítások, „egyszemélyes" könyvek, borítók, kötéstervek, tipográfiák, szövegek és illusztrációk alkotója is. Az ünnepeltet születésnapja alkalmából a Bertalan Tivadar 90 című jubileumi szerzői esten és az ezzel egybekötött kamarakiállítás alkalmából köszöntötte a Magyar Művészeti Akadémia a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán október 1-jén.
A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata szervezésében megvalósuló esten Borbély László író születésnapi laudációjának elhangzása után a tagozat nevében Székely László díszlettervező köszöntötte Bertalan Tivadart. Mint kiderült nemcsak pályatársakról van szó, hiszen Székely László, aki főként színházak felkérésére tervezett és tervez díszleteket, mindössze két évvel fiatalabb és ugyanazon a napon születtek, így a közönség fogadótapsa őt is köszöntötte. Borbély László laudációja elolvasható itt.
Az estet moderáló Borbély László elmondta, hogy 2015 őszén Képszavak és szóképek címmel volt tárlata Bertalan Tivadarnak a Pesti Vigadó Galériában, ám a teljes életmű kivételes mivoltát az is csak érzékeltetni tudta. Ezen a születésnapi estén színművész barátok Kubik Anna, Mécs Károly és Szersén Gyula közreműködésével, portréfilmrészletek bejátszásával történt kísérlet arra, hogy a Kossuth-díjjal is elismert Bertalan Tivadar művészetének kulisszatitkaiba minél többen bepillanthassanak. A közönség a Látni a láthatatlant című Domonkos János által rendezett és az MMA megbízásából készült 2014-es portréfilm filmrészletei révén tekinthetett be Bertalan Tivadar alkotóműhelyébe.
A filmrészletekből megismertük Bertalan Tivadar gondolatait a tisztánlátásról; a művészet hasznosságáról; a tökéletességről miközben láttuk őt a műhelyében munka közben a festményei között, illetve részletet hallhattunk akadémiai székfoglalójából. Emellett a filmes látvány és a képzőművészet kölcsönhatásáról beszélt, illetve létszemléletének egyik gyökeréről a „látni a láthatatlant"titkáról mesélt. Műhelyében járva abból is ízelítőt adott miképpen valósul meg nála a „szavakkal festek és képekkel beszélek" művészi programja.
Mint az a filmrészletek közötti beszélgetésekből kiderült a Napkút Kiadó gondozásában a közeljövőben megjelenik Bertalan Tivadar Csend/élet Válogatott elmesélések című illusztrált könyve, mely összegzi életművét.
Az est során Kubik Anna, Mécs Károly és Szersén Gyula tolmácsolásában elhangzottak Bertalan Tivadar néhol szomorkás, másutt ironikus írásai.
neljapäev, 1. Oktoober 2020. a  |  székely lászló mécs károly kubik anna bertalan tivadar szerzői est köszöntés