Tulipános betűk hirdetik Kisgyőrt

A családi kézműves szaktábor és fafaragótábor idén is komplex munkát jelentett

Harminchatodik alkalommal rendezték meg Kisgyőrben a családi kézműves szaktábort és fafaragótábort, melynek ezúttal is a települést gazdagító eredménye született. A „fából faragott falu" nevéhez méltóan immár csatlakozott azon helységekhez, ahol csodás fotókat lehet készíteni annak nevével – s nem is akárhogyan.
kolmapäev, 10. Juuli 2024. a

Kalocsai Művészetek Éjszakája

Ötödik alkalommal rendezték meg az összművészeti találkozót

Kovács László fazekasmester kalocsai Fazekas Alkotóháza idén már ötödik alkalommal nyitotta meg kapuit egy összművészeti fesztivál alkalmából. A helyi Művészetek Éjszakája programjain a legkülönbözőbb művészeti ágak képviseltették magukat egy-egy alkotással. Az installáció maga az udvar, valamint az udvarban található minden lehetőség (farakás, különféle építmények) amire kitehetik alkotásaikat a résztvevők.

teisipäev, 9. Juuli 2024. a

Agyagba oltott szerelmek

Fazekas kiállítás a nulladik kilométerkőnél

2024. július 4-én a Ráth Lépcső Galériában nyílt meg az a kiállítás, melyen az érdeklődők mások mellett Kovács László fazekasmester, az MMA levelező tagja és két MMA-ösztöndíjas, Madár Helga és Albert Attila fazekasok munkáit tekinthetik meg. A tárlatot Kósa Klára keramikus, érdemes művész, az MMA rendes tagja nyitotta meg. Közreműködött Szerényi Béla népzenész, az MMA rendes tagja. Az ünnepi eseményt Richly Gábor, az MMA főtitkára is megtisztelte jelenlétével. 

reede, 5. Juuli 2024. a

Népművészeti nyári táborok

Idén is támogatja az MMA a hagyományt ápoló, közösségépítő alkalmakat

Az elmúlt évekhez hasonlóan számos népművészeti tábor valósulhat meg a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával. A programok célja az élő hagyományt ápoló, önfenntartó, közösségépítő nyitott műhelyek (táncházak, zenei, tánc- és tárgyalkotó táborok, népdaléneklést, népi hangszerjátékot, népköltészetet és népi mesterségeket tanító körök stb.) támogatása. 

esmaspäev, 1. Juuli 2024. a

Szegedi papucs volt, van és lesz

Az MMA segít megőrizni a népművészeti kincseit

A papucshímzés volt a témája az idei, sorrendben hatodik Szegedi Papucs Napja rendezvénynek, amelynek kezdetek óta az a célja, hogy népszerűsítse és megőrizze a jellegzetes dél-alföldi lábbeli viselésének és készítésének hagyományát. A kiállítással, konferenciával, gálaműsorral fűszerezett eseménysort a Magyar Művészeti Akadémia Szegedi Regionális Munkacsoportja kiemelten támogatta. A rendezvény fővédnöke, a Szegedi Papucs Jószolgálati Nagykövete, Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes, az MMA akadémikusa volt.

kolmapäev, 26. Juuni 2024. a

Egy életen át a közösségekért

Vattay Dénes népművelő kapta a Kováts Flórián Emlékérmet

Nem tartja romantikusnak, hogy a Fasori Evangélikus Gimnáziumból haza kellett térnie Zalaszentgrótra, hiszen „csak" annyi oka volt, hogy az intézményt erőszakkal bezárták. Egész pályája, élete a közösségszervezés körül telt. Alapítója, építője a zalaszentgróti művelődési háznak, s megalkuvás nélkül vezette azt 1993-ig. Vattay Dénes 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérmét vehette át. Egyike azoknak, akik még ismerték s együtt is dolgoztak a köztestület egykori, első titkárával. 

reede, 21. Juuni 2024. a
Viimane