Sokszínűség és összhang

Az MMA Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai IX.

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata díjazottjainak munkáiból összeállított kiállítás 2023. szeptember 8. és november 5. között tekinthető meg a Pesti Vigadó V. szinti kiállítótermében. A kamaratárlat idén a 2021–2022. évben, az MMA Képzőművészeti Tagozata Művészeti ösztöndíjában Babinszky Csilla, Imre Mariann, Katona Zoltán és Kotormán Norbert képzőművészek, a köztestület 2021. évi életút-díjával kitüntetett Csorba Simon László képzőművész és Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, továbbá Eszik Alajos és Rónai Péter képzőművészek, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2021. évi díjazottjainak munkáit mutatja be. A tárlat kurátora Fazakas Réka művészettörténész.
neljapäev, 21. September 2023. a

Meditációs objektumok

Kortárs művészeti kiállítás nyílt Hamvas Béla tiszteletére

Különleges tárlat házigazdája 2023. szeptember 23-tól az esztendő végéig a nagyváradi római katolikus püspöki palota. A Magyar Művészeti Akadémia Meditációs objektumok címmel a főpásztori rezidencia második emeleti kiállítótermeiben rendezte meg Hamvas Béla-emlékiállítását a filozófus-író születésének 125. évfordulója alkalmából. A tárlat kurátora, Ujvárossy László Munkácsy-díjas grafikusművész, az MMA rendes tagja felhívására harmincegy képzőművész, a művészeti akadémia húsz tagja és tizenegy erdélyi magyar alkotó készítette el Hamvas Béla-reflexióját.

esmaspäev, 2. Oktoober 2023. a

Amor Vitae

Móser Zoltán könyvbemutatója Tevelen

A teveli községi könyvtárban, a tolnai település nyári fesztiválja keretében, augusztus utolsó szombatján ismerhette meg a közönség Móser Zoltán fotóművész Amor Vitae című albumát. A kötetbemutató színhelyválasztását az indokolta, hogy a könyv ezernyi közvetlen és közvetett szállal kötődik az MMA rendes tagja gyermekkorának színteréhez.

teisipäev, 5. September 2023. a

Szeretnék szünet nélkül festeni

Festés közben a legjobb útbaigazítás, ha az élvezet irányába kormányozom a képet

Szotyory László Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja a Magyar Hírlapnak adott interjút, ahol többek között mesélt a műveit körül lengő „rejtélyről", valamint az amerikai autók és Clint Eastwood iránti rajongásáról is. 

kolmapäev, 23. August 2023. a

Sikeres volt az idei PLEINAIR

Három hét, öt ország, hat nemzet, húsz művész és negyven kiállított alkotás

Az idei PLEINAIR'23 – Csongrádi Nemzetközi Alkotótelepet ezúttal is a SZÖG – ART Művészeti Egyesület szervezte. A Csongrádi Alkotóház és Művésztelep július 9. és 30. között adott otthont a város kiemelkedő művészeti eseményének, illetve az ennek keretében immár 12. alkalommal megszervezett Mesterek és tanítványok találkozójának. A zárókiállítást, amelynek megrendezését támogatta a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportja, 2023. július 28-án, pénteken délután 7 órakor nyitotta meg a Művelődési Központ és Városi Galériában Dr. Váraljai Anna művészettörténész, az MMA ösztöndíjasa. 

reede, 4. August 2023. a

Szóban elmondhatatlan tartalom

Látogatás Farkas Ádám szobrászművész szentendrei műtermében 

A szentendrei belváros és a Bükkös-patak közelében fekvő idilli környezetben él és alkot immár több mint hetven esztendeje a mai magyar szobrászat egyik meghatározó mestere, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas Farkas Ádám. Itt látogatta meg a Magyar Demokrata munkatársa a képzőművészeti egyetem volt rektorát, professor emeritusát, az MMA elnökségi tagját, akivel a figurális és az absztrakt művészetről, a kifejezés erejéről és a tudásmegosztás kényszeréről beszélgetett.

neljapäev, 3. August 2023. a
Viimane