Látogatás az Oszmán Birodalomban – Bozóky Dezső ázsiai fotográfiái

Bozóky Dezső kalandos utazások jeles krónikásaként, de még inkább remek fotográfusaként vonult be a magyar művelődéstörténetbe. Mint az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészetének katonaorvosa 1905–1906-ban a Földközi-tenger keleti medencéjében, majd 1907–1909 között huszonhat hónapon keresztül a Távol-Keleten szolgált. Így örökítette meg a látottakat, melyek közül az első hosszabb szolgálati út több mint 200 fényképfelvétele látható a Látogatás az Oszmán Birodalomban című kötetben, melyet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia közösen ad közre. Az archív fo­tók mellett az Oszmán Birodalom korabeli viszonyaiban való eligazodásban, s a magyar állomáshajó konstantinápolyi tar­tózkodásának történetében Fodor Gábor turkológus tanul­mánya segíti tájékozódni az olvasót.
Bozóky Dezső (1871–1957), az Osztrák–Magyar Monarchia sorhajóorvosa 1905–1906-ban több mint egy évet szolgált a Földközi-tenger keleti medencéjében állomásozó Taurus hajó fedélzetén. Több kikötőben is megfordult, így hosszabban időzött Konstantinápolyban, de járt Burszában és Izmírben is. Lelkes fotósként örökítette meg képein a 20. század elejének Oszmán Birodalmát, egy végnapjait élő világ hétköznapjait, a városok üzleteit, középületeit és parkjait, a kikötők életét és hajóit, valamint az ott élőket: árusokat, mestereket, hajósokat, katonákat, járókelőket. Ekkor készített fotóiból közel 300 darab kézzel színezett sztereo üvegdia maradt fenn, melyet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum őriz.
Bozóky Dezső török felvételeiből több mint 200 darab kézzel színezett gyönyörű fotóját adjuk közre jelen kötetben magyar és angol nyelven, amely az Ázsiai Történeti Fotográfiák címmel most induló könyvsorozatunk nyitó darabja is. A képekhez szorosan kapcsolódva az Oszmán Birodalom korabeli viszonyaiban való eligazodásban, a magyar állomáshajó konstantinápolyi tartózkodásának történetében Fodor Gábor turkológus tanulmánya segíti tájékozódni az olvasót.
A kötet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia együttműködésében az MMA Kiadó gondozásában jelenik meg.

(Fodor Gábor Kardos Tatjána: Látogatás az Oszmán Birodalomban — dr. Bozóky Dezső képei 1905–1906. /Ázsiai történeti fotográfiák I./ Bp., 2019, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum MMA Kiadó, 278 oldal)

teisipäev, 26. November 2019. a  |  mma kiadó fotótörténet oszmán birodalom