Ismét megrendezik a Kulturális Filmek Fesztiválját

Június 26-ig várják a versenyfilmeket a Kulturális Filmek Fesztiváljára, amelyet 2020. augusztus 27. és 30. között hatodik alkalommal rendeznek meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén. A versenyben azok a rövidfilmek vehetnek részt, amelyek Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit mutatják be – olvasható a fesztivál versenykiírásában. A fesztivált a Magyar Művészeti Akadémia a kezdetektől támogatja.
Olyan, 2019. szeptember 1. és 2020.  június 26. között készült alkotásokat várnak a szervezők, amelyek segítenek megérteni a helyi magyar kultúra, azon belül is a hagyományok és a táji értékek szerepét a magyar kultúrában, felhívják az emberek figyelmét a helyi magyar kultúra, a táji értékek és a kulturális hagyományok megőrzésének fontosságára.
A verseny első helyezettje 800 ezer forintos fődíjban, a második helyezett 400 ezer forint, a harmadik 250 ezer forint jutalomban részesül, de több más értékes különdíjat is kiosztanak.
A 300 ezer forinttal járó közönségdíjat a fesztivál weboldalán – a döntőbe jutott versenyfilmek közül –- a legnépszerűbb videó érdemli ki. Az online verseny július 2. és augusztus 2. között tart.
Egy alkotó több filmmel is jelentkezhet, a döntőben azonban egy pályázó csak maximum három alkotással vehet részt. A pályaművek maximális terjedelme öt és fél perc lehet és videós, filmes, számítógépes, illetve bármilyen animációs technikával készülhetnek.
A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, tagjai Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője. A legjobb alkotásokat – a végleges bírálat előtt – személyesen értékeli a zsűri az alkotók számára.
A pályázat részletes kiírása és a nevezési lap a 6.kultfilm.hu oldalon érhető el.

Frissített tartalom: A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által felajánlott, a 2. helyezettnek járó (400 ezer Ft értékű) díjat a Mári, a nagy festő árnyékában című rövidfilm rendezője, Borbás Edina nyerte el.
teisipäev, 16. Juuni 2020. a  |  buglya sándor kulturális filmek fesztiválja