Tihanyi Bencés Galéria 8237 Tihany, I.András tér 1/b

Korzenszky Richárd OSB köszöntője

Somogyi Győző Tihanyban

Soha nem látott gazdagságban ismerhetik meg a látogatók a Salföldön élő, 70 éves Kossuth-díjas festő- és grafikusművész, Somogyi Győző munkáit a bencés apátság galériájában tegnap nyílt életmű-összegző kiállításon.

 

A megnyitón barátok, ismerősök és más tisztelők serege vett részt, hogy a még nem látott és a már ismert képek megnézésén túl tisztelegjen a művész előtt.

Az apátsági galéria három termét és egyik folyosóját megtöltő gazdag anyagban az ex librisektől a nagyméretű színes táblaképekig, a családi arcképcsarnoktól a települések házakkal rajzolt térképeiig, az 1956-os véres harcoktól a 2006 őszi eseményekig minden témából talál legalább néhány képet a látogató.

Az érdeklődőket köszöntő Korzenszky Richárd perjel, az apátság vezetője Somogyi Győző gondolatait idézve úgy vélte, meg kellene tanulnunk látni, nem csak nézni. Ha elfogadjuk, megtanuljuk a Somogyi Győző-féle látásmódot, akkor teljesen másképp fogjuk látni azt a világot, amelynek mi is részesei vagyunk, ahol az útszéli keresztek bennünket is köszöntenek. Somogyi Győző munkássága számomra ezt a látni tanítást, ezt a részletdús világot jelenti, ami nem egyszerűen a kozmopoliták lakóhelye, hanem, ami magyar világ itt Európában – fogalmazott Korzenszky Richárd. Szükség van tiszta művészetre, hangsúlyokra – összegzett.

A kiállítást megnyitó Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint az igazi nagy művész életműve nemcsak a műalkotások összessége, hanem az élete maga is egy műalkotás. Somogyi Győző is ilyen nagy művész, akihez alkotásain túl hozzátartozik Salföld, az ottani közösség, a személye kisugárzás, szemlélet. Somogyi Győző meglátta a már-már elvesző helyi közösségeket, építészeti kincseket, felfedezte a Balaton-felvidéki tájat, újra felfedezett egy falut, közösséget telepített oda, divatba hozott egy életformát.

Az életműből válogatott kiállítás – festmények, fekete-fehér grafikák – szeptember 11-éig látható az apátságban.

teisipäev, 18. September 2012. a  |  kiállítás somogyi győző keserü katalin videotudósítás