Csáji Attila és Balog Zoltán

Művészeti állami díjak és miniszteri elismerések átadója a Vigadóban

Március 13-án kiváló, valamint érdemes művész elismeréseket, művészeti középdíjakat és miniszteri szakmai elismeréseket adtak át a Pesti Vigadóban. A Magyar Művészeti Akadémia tagjai közül is többen részesültek valamilyen elismerésben: Csáji Attila, Kókay Krisztina, Ráckevei Anna, Záborszky Kálmán Magyarország Kiváló Művésze, Haris László, Szentkirályi Miklós Béla, Veress Sándor László Magyarország Érdemes Művésze kitüntetést vehetett át. Dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára Bánffy Miklós-díjat, Juhász Judit, az MMA szóvivője pedig Táncsics Mihály-díjat kapott. A díjakat a miniszterelnök megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adta át az MMA székházának dísztermében.
Magyarország Kiváló Művésze
A magyar művészet értékeinek gyarapítása érdekében végzett magas szintű, igényes teljesítménye elismeréseként:
 
Csáji Attila
, Munkácsy Mihály-díjas festőművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja;

Kókay Krisztina, Ferenczy Noémi-díjas textilművész, grafikus, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja;
 
Ráckevei Anna, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja;
 
Záborszky Kálmán, Liszt Ferenc-díjas karmester, gordonkaművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Magyarország Érdemes Művésze
A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként:
 
Haris László, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja;
 
Szentkirályi Miklós Béla, Munkácsy Mihály-díjas restaurátorművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja;
 
Veress Sándor László, Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Bánffy Miklós-díjat vett át dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár (A két évtizedes és sokoldalú kultúraszervező tevékenysége mellett végzett kiemelkedő kulturális, valamint művészetigazgatási gyakorlati, illetve művészetelméleti szakírói, továbbá oktatói, szerkesztői munkásságáért).
Táncsics Mihály-díjat vett át Juhász Judit (Több évtizedes kiemelkedő újságírói, rádiós szerkesztő riporteri, médiumok alapítói és vezetői munkásságáért).

Balog Zoltán beszédében megemlítette, hogy a Pesti Vigadó, a díjak átadásának helyszíne 184849-nek köszönheti pusztulását és az újra létrejöttét is. Hozzátette: ezen a helyen állt a pesti Redoute, amely otthont adott az Országgyűlésnek, itt kezdték meg a képviselők a munkát. "Itt mondta Kossuth Lajos, hogy önök felálltak, »én pedig leborulok a nemzet nagysága előtt«. Ezekért a szavakért rombolták le Hentzi tábornok ágyútüzével az osztrák csapatok 1849-ben az épületet, hogy aztán, még a kiegyezés előtt a Pesti Vigadó újjáépítése nemzeti üggyé váljon."
Az ünnepségen jelen volt mások mellett Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke is.