2013. április 24. 17.30

III. Bp., Kecske utca 25.

Homályos tükör tisztítása

Albert Gáborral a Homályos tükör tisztítása címmel megjelent legfrissebb könyvéről – esszékötetéről – beszélgetett a legutóbbi Kecske utcai előadás keretében Dvorszky Hedvig.

A művészettörténész egyúttal a háznagyi szerepet is betöltötte. Az est során névnapja alkalmából Fekete Györgyöt, akadémiánk elnökét és Juhász György irodalomtörténészt köszöntötték.

Albert Gábor ikerkönyvnek adott életet. A „testvérpár" Sok itt a baj, uram című első kötetét egy korábbi vitafórumon már bemutatta a szerző, így most a frissebb, a könyvfesztiválra időzített kiadású, Homályos tükör tisztítása című könyv ismertetése következett. Az író tájékoztatása szerint a Pont Kiadó azért döntött úgy, hogy ikerkönyveket jelentet meg, mert az eredeti, 280 oldalas kéziratot túl vaskosnak találta. Ekkora terjedelmű volt ugyanis az a válogatás, amely Albert Gábor korábban már különböző lapokban megjelent cikkeit, írásait tartalmazta. A kiadó szándékainak megfelelően így tehát két tematikusan egymásra épülő, kényelmesen forgatható, akár még zsebre is dugható, és a villamoson is olvasható könyv született. A József Attila díjas író-műfordító a második kötet megjelenése kapcsán kiemelte: könyvében vallomások sorakoznak arról, hogy mit gondol a világról, és azon belül hogyan látja népünk múltját, jelenét és jövőjét. Mint fogalmazott: „ezek lírai igazságok. Mivel pedig a prózaíró lírája az esszé, így a kötetben megjelent gondolatok is esszé-stílusban vannak megfogalmazva." Dvorszky Hedvig szerint „szubjektív, de nagyon szókimondó írások szerepelnek a könyvben. A szerző egyik nagy erénye, hogy nem vagdalkozik, higgadtan érvel és minden gondolata mögé tényeket sorakoztat fel."

25 de abril de 2013  |  albert gábor dvorszky hedvig