Irodalmi est a 85 éves Albert Gábor tiszteletére

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata és a Magyar Írószövetség október 30-án irodalmi estet rendez a 85 éves Albert Gábor tiszteletére az Írószövetség székházában. A köszöntés könyvbemutatóval is kiegészül, erre a napra jelenik meg ugyanis az MMA Albert Gábort bemutató kismonográfiája.
„…előttünk majdnem végtelen a víz, meg kell ragadni az evezőt és húzni, húzni, erősen húzni."

A József Attila-díjas író, esszéista, műfordító tiszteletére rendezett irodalmi esten köszöntőt mond Ács Margit író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja és Szentmártoni János költő, az Akadémia levelező tagja.
Albert Gábor munkásságáról kritikusai és íróbarátai beszélnek: Gáspár György, Kemsei István, Kóka Rozália, Pécsi Györgyi, Szávai Géza és Tellér Gyula.
Az est során közreműködik Oberfrank Pál színművész, Deák Sára hegedűművész és Bucz Magor zongorista.

Albert Gábor így foglalta össze saját életpályáját:

„A megtett út, ha kacskaringós, ha a véletlenek is a jelzőtáblái, mindig ugyanazon cél felé halad.
Sokáig azt hittem, minduntalan véletlenekkel találkozom, véletlenek löknek olyan »utcákba«, amelyek gyakran éppen ellenkező irányban látszottak vinni. Mert ugyan mi köze hozzám a katonaiskolának, és hogy illik ehhez a teológia. Pedig mind a kettőt megjártam, s mind a kettő véletlen volt, vagy inkább kitérő, ahonnan vissza lehetett térni egy másik kitérőbe, mert ezek szövedéke vagyok. Úgy is írhatnám, hogy vagyunk. Kitérések és visszatérések, céltudatos elkalandozások, vagy szerencsés eltévedések, hisz a kitérés a verőfény, az élet maga, ahogy egy szabadszellemű angol mondta jó kétszáz évvel ezelőtt, nélküle az élet zimankós tél, röghöz kötött jobbágyi sors.
Ebben a labirintusban aztán – ha még a szerencse is az ember kezére játszik – eljut az ember egy olyan pontra, amely ugyan semmiben sem különbözik a többitől, de a külső szemlélő úgy látja, hogy ez valamiféle kitüntetett hely, olyan kilátó – bár lehet, hogy a legmélyebb iszapos gödör vagy annak széle –, ahonnan érdemes visszatekinteni. De ez csak kívülről látszik ilyennek, belülről folyamat, észrevétlen bakterház, amely előtt füttyszó nélkül robog el, siklik tova vagy zötyög át életünk, ki tudja hány teherkocsit maga után vonszoló vonata.
Hömpölygő folyam, labirintus, vonat, állomások. Utcák, útvesztők, senki által nem taposott gyalogösvények és csempészutak. Mert végül is – ahogy egy jelenkori mester írta – a gondolkodásban az út a lényeges, egyedül az a maradandó."

Tekintsék meg a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon – Függőfolyósók című könyve kapcsán – Albert Gáborral készített interjúnkat:A köszöntésen bemutatásra kerül a Magyar Művészeti Akadémia Közelképek írókról című új kismonográfia-sorozatának Albert Gáborról és munkásságáról szóló kötete is. A könyv szerzője Gáspár György.
27 de octubre de 2014  |  albert gábor