„A természetem részévé vált a hangszerem"

Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa. Mai fejjel szinte felfoghatatlan, mégis igaz: húsz-húsz évet dolgozott együtt a Bartók Vonósnégyessel, majd az Új Budapest Vonósnégyessel is változatlan összeállításban, és még 91 évesen is részt vesz a közel félévszázados Budapesti Vonósok próbáin.
21 de septiembre de 2023

A világ alulnézetből

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja memóriáról, családi mintáról és kicsorduló könnyről

Születésnapi helyett akár születésévi koncerteknek is nevezhetnénk Vásáry Tamás idei fellépéseit, hiszen ünnepléssel telik az egész esztendője. Zeneakadémiai koncertsorozatán lesz Dvořák-, Csajkovszkij-, Mendelssohn-est, majd távol-keleti turnéra indul 2024-ben. Mi motiválja a nemzet művészét túl a kilencvenen?

18 de septiembre de 2023

A zene Newtonja a Müpában

Vashegyi György vezényletével csendül fel a Les Boréades 

Kivételes produkcióban lehet része a zenekedvelő közönségnek: nemzetközi sztárok, valamint a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar közreműködésével csendül fel a Les Boréades (Boreádok), a 340 éve született Jean-Philippe Rameau utolsó, ötfelvonásos lírai tragédiája szeptember 21-én 19 órakor a Müpában. Vezényel: a régizene kiemelkedő szakértője, Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

15 de septiembre de 2023

Bordalnok Énekverseny

Fókuszban a tehetséggondozás a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával

A Magyar Művészeti Akadémia Pécsi Munkacsoportjának kiemelt célja a komolyzenei előadóművészet széles körű megismertetése, hallgatói bázisának növelése. A hagyományteremtő céllal életre hívott I. Bordalnok Énekverseny szervesen kapcsolódik a nagy hagyománnyal rendelkező 27. Európai Bordalfesztiválhoz, melynek helyszíne Pécs és a Villányi Borvidék, ahol korábban már négy világfesztivált is sikerrel megrendeztek. 

15 de septiembre de 2023

Verslábak kortárs zenei köntösben

A Magyar Dal Napja a Magyar Művészeti Akadémiával
 
A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Zeneművészeti Tagozata Verslábak kortárs zenei köntösben címmel ünnepli a Magyar Dal Napját 2023. szeptember 10-én, vasárnap a Pesti Vigadóban. A Magyar Dal Napja Presser Gábor ötlete nyomán 2008-ban útnak indított kezdeményezés, amelyhez az MMA 2016-ban csatlakozott ráirányítva a figyelmet a kortárs zenére. 

8 de septiembre de 2023

A hosszútávfutó

Bazsinka József célja szólóhangszerként is megismertetni a tubát

Bazsinka József Liszt Ferenc-díjas tubaművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új tagja javában készül Debussy Pelléas és Mélisande című formabontó zenedrámájának szeptember 9-i és 10-i előadására, de a két fellépés közé azért még befér a Wizz Air Budapest Félmaratonja. Nem is akárhogyan: hangszerével futja le a muzsikus a 21,1 kilométeres távot. A Budapesti Fesztiválzenekar tagjával, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának docensével családi örökségről, gyógyító rezgésekről és a kritikus fülről is beszélgettünk.

6 de septiembre de 2023
Último