Ilia Mihály Fotó: Walter Péter

Tanítás és lelki gazdagodás

Interjú a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjával kitüntetett Ilia Mihállyal

2024. június 21-én a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában vette át az alkotmányos köztestület Életműdíját dr. Ilia Mihály irodalomtörténész, akivel ezen elismerése kapcsán beszélgettünk.
17 de julio de 2024

Bodor Ádám kapja idén a Kriterion-koszorút

A csíkszeredai Kriterion Alapítvány, alapító elnökének, Domokos Gézának a kezdeményezésére, 1996-tól Kriterion-koszorúval jutalmazza azokat a személyiségeket, akik több évtizedes munkásságukkal és teljes életművükkel Erdély és a magyar kultúra rangját emelik egyetemessé Európában és szerte a világban. Az Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy a 2024. évi Kriterion-koszorút Bodor Ádámnak, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar írónak ítéli oda, közölte a sajtóval a szervezet.

12 de julio de 2024

Móricz Zsigmond mellszobrot avattak Kápolnásnyéken

Móricz Zsigmond születésének 145. évfordulója alkalmából felavatták az író mellszobrát a kápolnásnyéki Halász-kastély parkjában június 28-án, a műalkotást a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár leplezte le.

28 de junio de 2024

Az idő mint legfőbb múzsa

Bemutatták Mezey Katalin Örökség című verseskötetét
 
Az elmúlt nyolc év lírai termését gyűjti össze Mezey Katalin Örökség című verseskötete, amelyet június 25-én mutattak be a Benczúr Ház dísztermében. A Kossuth-díjas szerző formailag is változatos költeményeiből kirajzolódik az elhunyt társ, Oláh János költő alakja, a családi múlt, de napjaink tragédiákkal terhes világának valósága is.

26 de junio de 2024

A szatmári polgár

Banner Zoltán a megmaradás missziójáról, a román hatóságok által lepecsételt rádióról és az erdélyi magyarság művészetéről

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjában részesült Banner Zoltán művészettörténész, művészeti író, költő és előadóművész 2024. június 21-én az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. Sokoldalú alkotó a kitüntetett: írásaiban, tévé- és rádiószerepléseiben számos jeles képzőművészünk életművének méltatója, elemzője, előadóművészként pedig hat évtizede rendszeres fellépője a hazai és külföldi pódiumoknak. Banner Zoltán kilencvenkét évesen is aktív résztvevője a magyar művészeti életnek.

21 de junio de 2024

Paradoxonometria

Orosz István grafikusművész kiállítása és könyvbemutatója

Orosz István, az MMA rendes tagja kiállítása június 22-ig látogatható a XII. kerületi Hegyvidék Galériában. A kiállítást Sinkó István képzőművész, művészeti író, az MMA levelező tagja nyitotta meg, a beszéd itt olvasható.

18 de junio de 2024
Último