Átlépni a határokat

Szeptember 22-ig látogatható a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítótermében a Textile Art of Today (A ma textilművészete) nemzetközi művészeti projekt tárlata. A Textile Art of Today projekt arra törekszik, hogy megismertesse a látogatókkal a textilművészetet, mint modern, dinamikus művészeti ágat, amely átlépi a textilművészet klasszikus értelmezésének határait. Az alkotások nagy része interaktív, melyeknél a galéria látogatója nem marad anonim, hanem az egész kiállítás részévé válik. Az MMA székházában installált tárlat a V4 országok kulturális minisztereinek védnöksége alatt áll. Az esemény szervezője a budapesti Szlovák és a pozsonyi Magyar Intézet, valamint a Magyar Művészeti Akadémia.
A korunk textilművészetét bemutató kiállítás más, mint a többi, hiszen több helyszínen is található reinstallációja számos európai múzeumban és galériában megtekinthető. Célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a textilművészet új útjait, és hogy érzékeltesse: ez a művészeti ág igenis modern, és kész átlépni határait. A Textile-Art of Today kiállítást háromévente rendezik, és a mostani már az ötödik alkalom, hogy bemutatkoznak a textilesek a legfrissebb munkáikkal. Előzetesen több mint ezer pályamű érkezett öt kontinens negyvenkilenc országának négyszáz művészétől, amelyek közül a zsűri végül 121 alkotást választott be a legjobbak közé. Ezek a művek a textilművészet és a modern technológiák összefonódásával jöttek létre. Hol van már az a kor, amikor az első textilművészeti alkotás, vagyis egy miseruha keletkezett a Gizella királyné által alapított udvari hímző műhelyben még a XI. században Magyarországon! Később oltárterítőket, kárpitokat, majd selyemszöveteket készítettek. A 20. század textilművészetének nagy áttörése volt az 1968-as esztendő, amikor a „textil falikép 68" című kiállítást szervezték. Ettől kezdve a textil előállításának új útjain indultak el az alkotók és megismertették velünk a horgolás, a makramé, a hímzés vagy a kötés technikáit. Ennek is köszönhető, hogy mára már a textil a képzőművészeti műfajokhoz hasonlóan önálló ággá nőtte ki magát. Új műformák születtek, mint a tértextil vagy a miniatűr. És természetesen az élet nem áll meg. A modern textilművészet ma már átlépi határait.
A látogatók interaktív folyamatba csöppennek bele, amelynek során mindenki aktív szereplővé válik. Tudjuk jól, hogy mennyire felértékelődött az utóbbi években a visegrádi országok közötti kapcsolat, mind gazdasági, mind politikai, mind kulturális téren. Ezért is különlegesen fontos, hogy a kiállított pályaműveket nemcsak Magyarországon, hanem Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is láthatják az érdeklődők.

A megnyitón beszédet mondott Fekete György belsőépítész, a nemzet művésze, az MMA tiszteletbeli elnöke. A nemzetközi művészeti projekt 2019. augusztus 24. és szeptember 22. között várja a látogatókat a Vigadó Galériába.