Batta András, Vashegyi György, Szokolay Orsolya és Fekete Péter

Szokolay Sándor hagyatéka

2018. december 7-én közös sajtótájékoztatót tartott a Magyar Művészeti Akadémia a hagyatékot gondozó Legend Art Kiadóval és az Emberi Erőforrások Minisztériumával, hogy ismertessék a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja, Szokolay Sándor (1931–2013) zeneszerző hagyatékának feldolgozási programja jelenlegi állását, eredményeit. A hagyaték gondozását a művész halála után a család vette kézbe, most jelentős kormányzati és MMA-támogatással folytatódhat ez az értékmentő munka. A sajtótájékoztatón részt vett Vashegyi György, az MMA elnöke, Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára, valamint dr. Batta András zenetörténész is. Mellettük Szokolay Orsolya, a néhai művész lánya ismertette a további terveket, melyek között szerepel kották digitalizálása és kiadása, koncertek és emlékprogramok szervezése és egy új honlap elindítása is.
A Minisztérium felkérésére a Magyar Művészeti Akadémia 2017-ben és 2018-ban is 5-5 millió forintot adott a munka elkezdésére, ehhez csatlakozott a Kormány 100 millió forintos keretösszeggel.
Vashegyi György, MMA-elnök kiemelte: Szokolay Sándoré a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar zeneszerzői hagyatéka, amelyet a család méltó módon, szakmailag, a lehető legmagasabb színvonalon gondoz.
A 20. századnak sok nagy magyar zeneszerzője volt: Bartók és Kodály, Eötvös és Kurtág, és Szokolay is közéjük tartozik. Például kórusművei nagyon keresettek, azonban sok kotta csak most válik elérhetővé; ezért is fontos a vállalás ezek kiadására, digitális feldolgozására. 1964-ben átütő sikert aratott a Vérnász című operával, amelyet hamarosan Európa további 20 színpadán, tucatnyinál is több nyelvre lefordítva mutattak be. Ezt követően évtizedeken át ott volt a magyar kulturális élet legtöbb helyszínén, vetélkedők zsűrijében, a rádió és a televízió adásaiban, és közel harminc éven át tanított a Zeneakadémián. Szokolay Sándor alapító tagja volt a Magyar Művészeti Akadémiának, 2011-től 2013-ig volt a köztestület rendes tagja. A humor az életben és a zenében sem állt tőle távol.
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy Szokolay Sándor sokműfajú alkotó – az operától a különféle hangszerekre írt szólóművekig , hagyatéka négyszáz művet, írásokat, leveleket, publikációkat, valamint személyes tárgyakat és kéziratokat tartalmaz. Feldolgozását 20182019-ben a kormány 100 millió forinttal segíti, a Magyar Művészeti Akadémia eddigi, összesen 10 millió forintos támogatása mellett. Emlékeztetett: a Kulturáért Felelős Államtitkárság gyűjti a hagyatékok – mint kulturális nemzeti kincsek gondozásával összefüggő szándékokat, s azokat a Kormány elé terjeszti. Így korábban már döntött Varga Imre szobrászművész, Schrammel Imre keramikusművész, Szervátiusz Tibor és Szervátiusz Jenő, továbbá Csoóri Sándor hagyatékfeldolgozásának kormányzati támogatásáról, ötödikként ehhez a sorhoz csatlakozik Szokolay Sándor életműve is.
Dr. Batta András mint zenetörténész és mint a család régi barátja segíti ezt a feldolgozási programot. A sajtótájékoztatón a békés-tarhosi levelezésre emlékeztetett, melyet már az archívum feldolgozási programjában jelentetett meg tavaly a Legend Art. Hangsúlyozta: modellértékű, ahogy a család, elsősorban Szokolay Orsolya és férje, Legendy László foglalkozik az életművel.
Szokolay Orsolya örömét fejezte ki, hogy új dimenzióba lépett a Sopronban lévő archívum jövője, és részletes ismertetőt adott Szokolay Sándor életművének gondozásáról, a támogatás felhasználásról, melyről itt található összefoglaló.

A sajtótájékoztatón Holozsai Eszter (fuvola), a Virtuózok tehetségkutató verseny Kicsik korcsoportjának 2016-os győztese közreműködött, Szokolay Sándor: Elégia című darabját adta elő.


2018. december 9-én este 18 órától az MMA székházában, a Pesti Vigadóban emlékhangverseny lesz Szokolay Sándor halálának ötödik évfordulóján. A koncert első felében a Szokolay InspirArt / SZIA zeneszerzőverseny díjnyertes műveit ifjú alkotók és fiatal előadók mutatják be. Az est második felében Szokolay ritkán hallható alkotásai szólalnak meg kiváló előadóművészek tolmácsolásában. A koncertre még lehet jelentkezni: info@szokolay.hu

7 de diciembre de 2018  |  szokolay sándor hagyaték