Szokolay Sándor: Hüvelyk Matyi – Boros Misi (2018)

Második SZIA – 2019

A Szokolay Sándor Alapítvány újból meghirdeti fiatalok számára zeneszerző pályázatát. Ezen hazai és határon túli zeneoktatási intézmények növendékei vehetnek részt, illetve zenei felsőoktatásban tanuló hallgatók, három korcsoportban. A verseny meghirdetői Szokolay Sándor (1931–2013) zeneszerző, az MMA néhai tagja szellemiségének megfelelően a fiatal alkotóktól idén is egyéni, őszinte hangvételű alkotásokat várnak. A zsűri tagja többek között Tóth Péter zeneszerző, az MMA Zeneművészeti Tagozat vezetője és Kovács Zoltán zeneszerző, az MMA rendes tagja is. A Szokolay InspirArt (SZIA) eseménysorozat egyik kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.
„Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a zene szép legyen, másodsorban tiszta legyen, harmadsorban pedig igaz legyen. Amíg élek, csak ilyet szeretnék írni." (Szokolay Sándor)
 
A Szokolay InspirArt – SZIA pályázat a 21 év alatti alkotókat szólítja meg, három korcsoportban. A pályázat célja a fiatal alkotók Szokolay inspirálta alkotásaival megőrizni a zeneszerző szellemiségét.
Hollós Máté zeneszerző, a zsűri elnöke nemcsak kollégája, de igaz barátja volt a névadó alkotónak, az első SZIA-díjátadón az alábbi gondolatokkal köszöntötte a közönséget: „A kedvelői, ünneplői köréből örökre távozó zeneszerzőt egy időre feledés fenyegeti. Gazdag életművét kényszerű homályba borítja, amint az élők benépesítik a színpadot. Mit tehet a jogörökös? Szorgalmazni próbálja a művek újbóli előadását."
Szokolay Sándor családja – elismerésre méltóan – ennél többre vállalkozik. A Mester neve és személyiségének emléke alá gyűjti a legfiatalabbakat, a zeneszerzéssel még csak ösztönösen próbálkozni kezdőktől a mesterséget már hivatásra készülően tanulókig, s díjazza az arra érdemes szárnypróbálgatásokat. Azokét, akik ma ülnének Tarhos padjaiban, ahonnan az őstehetség Szokolay kezdte szárnyát bontogatni. Elismerik a rátermettséget, örömet okoznak a gyerekeknek és fiataloknak, miközben jelképes hidat építenek nekik a klasszikussá érő nagy „elődhöz", aki pedig így – kedves költője szavaival – ifjú szívekben él.
 
A zsűri tagjai: Hollós Máté zeneszerző – a zsűri elnöke; Tóth Péter zeneszerző, Kovács Zoltán zeneszerző és Legendy László zongoraművész.
A 2. SZIA-pályázatra három korcsoportban lehet jelentkezni:
  • I. korcsoport: 13 éves korig, 1-2 perces pályaművek, szólóművek, duók
  • II. korcsoport: 13-17 éves korig, 2-3 perces pályaművek, hangszeres kamaraművek
  • II. korcsoport: 17-21 éves korig, 3-4 perces pályaművek, hangszeres/vokális kamaraművek
A verseny összdíjazása: 720.000.-Ft., jelentkezési határidő: 2019. október 1.
Ünnepélyes díjátadó és bemutató: 2019. december 9-én a Zeneakadémia Nagytermében a Magyar Karácsony hangverseny keretében.

A pályázatot itt lehet benyújtani: http://www.szokolay.hu/sziapalyazat.asp