Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Szent István-emlékéremben részesült Juhász Judit

Székesfehérvár legrangosabb civil díját, az Államalapító Szent István Érdemérem és Díjat vehette át 2022. augusztus 16-án Juhász Judit újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője Spányi Antal megyés püspöktől, a civil elismerés kuratóriumának elnökétől. A díjazottat az eseményen Soltész Miklós államtitkár méltatta, aki így jellemezte Juhász Juditot: „Lehet úgy is érdekes az ember, hogy a szépet mutatja be szelíden és nem harsányan mondja el az igazát."
17 de agosto de 2022

Nyitottan – magyar iparművészeti és formatervezési kiállítás nyílt Helsinkiben

2022. augusztus 18-án megnyílt a Helsinki Liszt Intézetben a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködésben megvalósított csoportos, iparművészeti és formatervezési kiállítás, amelyen kilenc MMA-ösztöndíjas alkotása is megtekinthető. A „Nyitottan/With an Open Mind" címet viselő tárlaton részt vevő művészek munkái a formatervezés és az iparművészet különböző területeit képviselik.  A 90 alkotás között láthatók üvegtextilminták, régi filmnegatívokból szőtt, illetve hagyományos hímzésmotívumok ihlette installációk, különleges ékszerek, porcelán- és ötvösmunkák, valamint képregény és művészi grafika is. 

19 de agosto de 2022

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában, augusztus 2-án elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Munkáival a modern művészet legjobb hagyományainak erdélyi leképezését képviselte, alkotásait erdélyi témák avantgárd feldolgozása jellemzi. E művek ábrázolás- és kifejezésmódjukban összeurópai sajátosságok ötvözetei, a kalotaszegi és csángó népművészet ihletésével. Sipos Lászlót a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Temetése 2022. augusztus 8-án lesz a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

5 de agosto de 2022

Kerítéskiállítás Budapesten Tamási Áron életéről

A Magyar Művészeti Akadémia Andrássy úti irodaépülete előtt 2022. július 25-től tekinthető meg a Tamási Áron életét bemutató szabadtéri kiállítás, amelyet a Kossuth-díjas, erdélyi író születésének 125. évfordulója alkalmából rendeznek. A kiállításmegnyitó ünnepségen köszöntőt mondott Richly Gábor, az MMA főtitkára, a tárlatot Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Vári Fábián László író, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője nyitotta meg.

25 de julio de 2022

Vigadó Pont és Pesti Vigadó Klubtagság is várja a látogatókat

A Magyar Művészeti Akadémia székházaként működő műemléki épületben, a Pesti Vigadóban – egy régóta tervezett fejlesztés részeként – a tavasztól új látogatóközpont kapott helyet Vigadó Pont néven. Az előcsarnokból nyíló, az épület iránti turisztikai-művészeti érdeklődés kiszolgálása céljából létrejött új látogatóközpont nemcsak a felkészített szakemberek által vezetett Épülettörténeti séták kiindulópontja, hanem aktív szerepet vállal a Pesti Vigadó programjaihoz kapcsolódó közönségszervezési és információnyújtási feladatokban. Egyúttal lehetőséget teremt az MMA Kiadó és a Pesti Vigadó kiadványainak, illetve ajándéktárgyainak (hűtőmágnes, könyvjelző, képeslap, vászontáska), valamint az aktuális tárlatokhoz kapcsolódó katalógusok megvásárlására is.

20 de julio de 2022
Último
// ]]>