2022. október 15. | 18:00 – AZ ALKOTÓ ÉS AZ EMBER – In memoriam Jankovics Marcell

Fényképekkel, filmrészletekkel, élőszóval és rajzaiból készült kamara kiállítással emlékeznek születésnapján Jankovics Marcellre, Kossuth-díjas rajzfilmrendezőre, kultúrtörténészre, a néhai nemzet művészére a MOM Kulturális Központban. Barátok és egykori munkatársak beszélgetnek a művész életéről, munkásságáról.

2022. október 11–16. – Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál – Szolnok

Október 11. és 16. között az év legkülönlegesebb látványú filmjei versengenek egymással az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programjában. A szervezők idén is olyan filmeket tárnak a nagyközönség elé, amelyek nem vagy csak elvétve láthatók a magyar mozik kínálatában. A fesztiválon lesz a szolnoki bemutatója Goda Krisztina Ida regénye című filmjének, amelyet közönségtalálkozó is kísér. Az ATAFF idei versenyprogramjába hét, a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából készült filmet is beválogattak. A fesztivál egyik főtámogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2022. október 10. | 11:00 – Lajtha László 130 | könyvbemutató és köszöntés

Az MMA Művészetelméleti Tagozata könyvbemutatója Lajtha László zeneszerző-népzenekutató születésének 130. évfordulója tiszteletére, Berlász Melinda, Széchenyi-díjas zenetörténész, az MMA rendes tagja 80. születésnapja alkalmából.

2022. október 9. | 13:00 – Filmvetítés az Urániában

Jelenczki István filmrendező, az MMA rendes tagja ÖN-TÉR-KÉP I–II. A MAGYAR NEMZET LELKIÁLLAPOTA című dokumentumfilmjét vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

2022. október 6. | 19:30 – Berecz Mihály és Bátori Éva Bartók-estje

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata szervezésében Berecz Mihály zongoraművész, az MMA ösztöndíjasa, valamint Bátori Éva énekművész lép fel a Pesti Vigadóban egy különleges Bartók-műsorral. | meghívó

2022. október 6. | 17:00 – Tállya – Fejedelmek városa – Egy hegyaljai mezőváros évszázadai | kiállítás

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és a FUGA Budapesti Építészeti Központ kiállításának megnyitója. Köszöntőt mond dr. Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója. | meghívó

2022. október 3. | 11:00 óra – ARCANUM – a Magyar Festészet Napja Alapítvány kurátorainak kiállítása

A Magyar Festészet Napja Alapítvány kiállítása a Lónyay–Hatvany Villában. Támogató a Magyar Művészeti Akadémia. Megnyitja: Szurcsik József grafikusművész, az MMA rendes tagja. | meghívó

2022. október 1. | 18:00 – Operagála Gyöngyösön

A zene világnapjához kapcsolódóan, október elsején immár hetedik alkalommal rendezik meg ismét a már hagyományos Operagálát Gyöngyösön a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Művészeti vezetők: Rohonyi Anikó és Miller Lajos. | A plakát itt letölthető.

2022. szeptember 30. – 2023. február 5. – Molnár Sándor: Festőjóga | kiállítás

Molnár Sándor (1936–2022) néhai Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti-díjazottja (2017) kiállítása a Műcsarnokban, az MMA intézményében. A kiállítás Molnár Sándor olajfestményeinek varázsát, auráját tárja a néző elé, az eddigi legteljesebb formában. A művek sorozata a „festőjóga", Molnár sajátos művészi és életprogramja szerint tagolódik öt egységre, amely keletkezésük időrendjét is jelenti. Ezek a Föld, a Víz, a Tűz, a Kristály és a Levegő elemek. A festmények lenyűgöző sorát Molnár plasztikái és anyagtanulmányai egészítik ki. Kurátor: Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja.

2022. szeptember 30. – október 1. – Hommage à Gyulai Líviusz – könyvillusztráció a „hosszú hatvanas években" | konferencia

A Damjanich János Múzeum kétnapos tudományos konferenciája és illusztráció-népszerűsítő programja, mely az Időutazások című, Gyulai Líviusz életmű-kiállítás finisszázsa is egyben. A rendezvénnyel a szervezők Gyulai Líviusz (1937–2021) grafikusművész, az MMA néhai tagja munkássága előtt tisztelegnek.

2022. szeptember 27. | 19:30 – Tamási Áron: Tündökletes világ

Összeállítás Tamási Áron Szülőföldem, valamint Bölcső és bagoly című írásaiból udvarhelyszéki népdalokkal

Színházi előadásunk a 125 éve született erdélyi író, Tamási Áron (1897–1966) előtt tiszteleg. Emlékműsor Kilyén Ilka és Ritiu Ilka Krisztina előadásában a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2022. szeptember 27. | 15:30 – Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig | könyvbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) könyvbemutatót szervez Csupó Gábor 70. születésnapja alkalmából a Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötet bemutatására, amelyen az ünnepelttel többek közt a kötet szerzői – Kollarik Tamás és Takó Sándor –, valamint Rófusz Ferenc és Ternovszky Béla beszélgetnek a MOME budai campusán.

2022. szeptember 26. – Tamási Áron-emlékülés Lakiteleken

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata kezdeményezésére és szervezésében emlékülést tartanak a 125 évvel ezelőtt született Tamási Áron tiszteletére 2022. szeptember 26-án Lakiteleken. Ebből az alkalomból 10.00 órától megtekinthető Tamási Áron Vitéz lélek című darabja a Békéscsabai Jókai Színház előadásában a Petőfi Sándor Művelődési Házban (6065 Lakitelek, Széchenyi krt. 48.). Az előadást megnyitja Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház igazgatója, az MMA rendes tagja. | A részletes program itt olvasható.

2022. szeptember 24. | 17.00 – AZ IDŐK SZELLEME A KORTÁRS ZENÉBEN – Szabados György-emlékest

A Regionális Kreatív Műhely (Magyarkanizsa) emlékestjével a tizenegy éve elhunyt Szabados György zeneszerző és zongorista előtt tiszteleg, akinek életműve a vajdasági kortárs művészetre is nagy hatással van. A műsor a Szerb Köztársaság Kultúrális és Tájékoztatási Minisztériuma támogatásával készült, a rendezvényt támogatta: Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó. | meghívó

2022. szeptember 22. | 17:30 – Építészklub | Az MMA művészeti ösztöndíjasainak bemutatkozása

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017-ben indította el klubestjeit az óbudai Makovecz Szalonban. A szeptemberi Építészklubban az MMA művészeti ösztöndíjasai mutatkoznak be, Smiló Dávid, Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs No Place Houses – Helytelen házak címmel, Schreck Ákos OSSATURA címmel tartanak előadást. Az előadásokat követő beszélgetést Wesselényi-Garay Andor, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa moderálja. | meghívó

2022. szeptember 17. | 15:30 – Tokody Ilona pályafutásának 50. évfordulója | ünnepi köszöntő és életmű-kiállítás

A Tolnay Klári Emlékházban megnyíló kiállítás házigazdája, Marton Árpád író. Díszvendég Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes, az MMA rendes tagja, továbbá művészbarátai, köztük Nagy Viktor Jászai Mari-díjas rendező, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője. A Tolnay Klári színművész, az MMA posztumusz tiszteleti tagja emlékét ápoló intézmény rendezvényét a Magyar Művészeti Akadémia támogatja. | meghívó

2022. szeptember 15. – november 6. – Simsay Ildikó-emlékkiállítás

Simsay Ildikó (1942–1997) emlékkiállítása az MMA Képzőművészeti Tagozata szervezésében az idén nyolcvan éve született képzőművész tragikus hirtelenséggel lezárt és méltánytalanul elfeledett életműve előtt kíván tisztelegni a Pesti Vigadóban.

2022. szeptember 14. – november 20. – Évszázadok öröksége | kiállítás

A magyarországi műemlékvédelem idén ünnepli megalapításának 150. évfordulóját. A Magyar Művészeti Akadémia fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ jubileumi kiállítása archív fényképeken, rajzokon és egyéb dokumentumokon keresztül mutatja be az épített örökség gondozásának történetét, amely átszövi kultúránk és identitásunk. Ikonikus és kevéssé ismert helyreállításokon keresztül mutatjuk be az elvek többszöri változását, a munkákban résztvevő szakterületek szempontjait, illetve a konzerválás lehetőségeit és a mindenkori kortárs építészet viszonyát. A folyton változó intézményi struktúrában töretlenül gyarapodó könyvtár, tervtár, fotótár és tudományos irattár anyagára támaszkodó válogatásunk hűen leképezi másfél évszázad műemlékes törekvéseit.

2022. szeptember 14. | 18:00 – A Magyar Művészet legújabb lapszámainak bemutatója

Az MMA lapja, a Magyar Művészet 2022. évi 4. és 5. lapszámát mutatják be a Pesti Vigadóban. Közreműködik: Csanádi-Bognár Szilvia esztéta, Ferencz Marcel építész, az MMA rendes tagja, Turi Attila építész, az MMA alelnöke és Falusi Márton, a lap főszerkesztője.

2022. szeptember 14. – október 23. – Időfázisok | Az Év Grafikusa jubileumi kiállítás a Műcsarnokban

A Magyar Grafikáért Alapítvány (AMGA) kezdeményezte és a megvalósulását követően szervezte az Év Grafikája díj folyamatos, évenkénti átadását, ezzel is népszerűsítve a magyarországi alkotók grafikai művészetét. A díjjal járó anyagi támogatást immár egy évtizede a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata ajánlja fel. Az MMA intézményében megrendezett Műcsarnok-beli kiállítás különlegessége, hogy a művészek, korábbi – a díjat kiérdemlő – munkáik mellett a legfrissebb alkotásukat is bemutatják itt. Nem kevésbé egyedi és jellemző a kiállítók életkora, köztük a mester–tanítvány múlttal rendelkezőkkel és napjainkra már három művészgenerációt reprezentáló névsorral.

// ]]>