Szemadám György festőművész két könyvét mutatták be

A Forrás Galériában 2012. november 22-én este a Leopárd a teraszon (Afrikai útiképek), valamint a Családtörténet és önéletírás című kötetével ismerkedhetett meg a közönség.

Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja elmondta, hogy a Leopárd a teraszon cím egy megtörtént esetre utal, öt évvel ezelőtti kenyai útjukon ugyanis egy éjszaka arra ébredtek a feleségével, hogy két leopárd hancúrozik a szállásuk teraszán, és a szobát csak egy szúnyogháló védte.

A festőművész, polihisztor elárulta, hogy az afrikai úttal gyermekkori álma valósult meg. Utána azonban semmiképpen nem akart útikönyvet írni. Szemadám György szerint egy hatvanéves ember afrikai, pontosabban kenyai rácsodálkozásainak gyűjteményét tartja kezében az olvasó. „Egyszerűen nem tehettem mást, mint hogy kiírjam magamból azt az élményzuhatagot, amely oly váratlanul, sőt – mint utóbb kiderült – felkészületlenül ért" – vallotta meg.

A kötetben, amelyet 108 színes kép gazdagít és az Ex-BB kiadó gondozott, gyakran kerülnek szóba olyan elméleti kérdések is, amelyeket a zoológia tudománya vet fel.

A Családtörténet és önéletírás című könyvét, amely a Széphalom Könyvműhely gondozásában jelent meg, 86 festménye illusztrálja, és ezek köré szerveződik a festő-író családtörténete. Képek, kommentáló szövegek vannak egymás mellett a kötetben, képzőművészet és írások párhuzamosan – magyarázta a szerző.

22 November 2012  |  könyvbemutató szemadám györgy