József-legenda – Szegedi Kortárs Balett

Izgalmas évad várható a Müpában

A 2016/17-es Évad Művésze Baráti Kristóf hegedűművész, az Évad Együttese pedig a Szegedi Kortárs Balett lesz a Művészetek Palotájában. Produkcióik nagy változatosságot mutatnak: Baráti Kristóf a hegedűirodalom minden korszakából ad ízelítőt koncertjein, a Juronics Tamás vezette Szegedi Kortárs Balett pedig a Nemzeti Filharmonikusokkal közös, nagy sikerű József-legenda előadása mellett Gluck izgalmas Don Juan-feldolgozását és Vivaldi Négy Évszak versenymű-sorozatát ülteti át a tánc nyelvére.
„Szeretek itt lenni!" – ez a Művészetek Palotájának szlogenje. A Müpa ősztől kezdődő 2016/2017-es évada gazdag kínálattal várja a közönséget – Cecilia Bartoli, Bobby McFerrin, Antonio Pappano, Marcelo Álvarez, a New York-i és a Bécsi Filharmonikusok, a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara, a St. Martin in the Fields zenekara és a Mariinszkij Színház Zenekara is koncertet ad a Müpa következő évadának világsztár fellépői között. Emellett új és megújult sorozatok és a világhír küszöbén álló fiatal tehetségek szerepelnek majd a Művészetek Palotája kínálatában.
    Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a további külföldi sztárok közül kiemelte Philippe Jarousskyt, Alan Gilbertet, Valerij Gergijevet, Helmuth Rillinget, Cameron Carpentert, Juliette Grécót és Salif Keitát, továbbá a Felvilágosodás Korának Zenekarát és a Berlini Filharmonikusok Fúvósegyüttesét.
    Az évad művésze Baráti Kristóf hegedűművész, az évad együttese a Szegedi Kortárs Balett lesz. Baráti Kristóf a hegedűirodalom minden korszakából ad ízelítőt koncertjein, a Szegedi Kortárs Balett a Nemzeti Filharmonikusokkal közös, nagysikerű József-legenda előadása mellett Gluck izgalmas Don Juan-feldolgozását és Vivaldi Négy évszak versenymű-sorozatát ülteti át a tánc nyelvére.

József-legenda

Strauss a bibliai József-történetét operaszerűen dolgozta fel baletté. Míg a klasszikus balettek elsősorban a cselekmény minél akciódúsabb elmesélésére törekednek, Strauss a történet helyett atmoszférát teremt: először részletesen megrajzol egy társadalmi közeget, majdnem olyan hosszúságban, mint a mű második felében megjelenő tényleges József-történetet. A főhős csak akkor léphet színre, amikor már feltárult a szellemi közeg. A társadalmi psziché után az emberi psziché tárul föl, a legenda szinte csak ürügy arra, hogy – mint a nagy Strauss operák: Elektra vagy Salome esetében – feltáruljon a neurotikus/pszichotikus ember belső pokla. Nem véletlen, hogy Freud Strauss kortársa volt.
Az előadásban Juronics Tamás rendező-koreográfus a tőle megszokott módon kitágítja a bibliai történet értelmezési síkjait, kiemelve azt a vallásos, de még a századfordulós bécsi pszichoanalízis világából is. Juronics Tamás a jövőbe vetítve absztrahálja a legendát, szorongató disztópiát tárva elénk.


József: Horváth M. Gergő
Potifárné: Zsadon Flóra
Potifár: Czár Gergely
Angyal: Juronics Tamás
Dudu: Csetényi Vencel
Továbbá: Hajszán Kitti, Hortobágyi Brigitta, Takács Zsófia, Stáry Kata, Szigyártó Szandra, Bujdosó Anna, Dobrovics Réka, Hegedűs Tamás, Kiss Róbert, Bocsi Petra, Vincze Lotár, Majer Gábor, Pataki Noémi, Molnár Johanna, Szabó Csenge, valamint a Szegedi Nemzeti Színház tánckara és a Tömörkény Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola növendékei
Zene: Richard Strauss
Fény: Stadler Ferenc
Díszlet koncepció: Juronics Tamás
Díszlet kivitelezés: Scabello
Jelmez: Bianca Imelda Jeremias
Koreográfus asszisztens: Czár Gergely
Konzultáns: Almási-Tóth András
Koreográfus: Juronics Tamás


    Baráti Kristóf a sajtótájékoztatón elmondta: a rezidens státusz koronája annak a jó néhány szezonnak, amelynek korábban részese lehetett itt, és reméli, hogy minél szélesebben és sokszínűbben tud majd hozzátenni az eddigiekhez.
    A Budapesti Fesztiválzenekar maratonjának Johannes Brahms, az őszi Bridging Europe fesztiválnak Franciaország lesz a főszereplője. Jövő nyáron is lesznek Wagner-napok: a Ring mellett ezúttal a Parsifal lesz látható, és újdonságként a Rienzi csendül fel koncertszerű előadásban. Ugyancsak újra megrendezik a Régizene Fesztivált, amelyen többek között Rameau Nais című művét mutatják be.
    Az újévet immár hagyományosan Fischer Ádám nyitja Haydn Teremtésével, ezúttal a Felvilágosodás Korának Zenekarával. Eötvös Péter Esterházy Péter szövegeire írt oratóriumát a Bécsi Filharmonikusokkal adja elő a Müpa koprodukciójában. A zene világnapján Prunyi Ilona ad kamaraestet.
    Folytatódik az Európa ifjú tehetségeit bemutató Rising Stars, a Felfedezések bérlet, valamint ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz és a hazai könnyűzene krémjét felvonultató Hey June. Továbbra is repertoáron lesznek a Recirquel Újcirkusz Társulat produkciói, a Müpa világhírű orgonájának rajongóit pedig a klasszikus orgonahangversenyek mellett párbaj és improvizáció, műfaji határokat feszegető programok várják. A Literárium című irodalmi estek vendégei lesznek a szezonban Esterházy Péter, Tolnai Ottó, Krasznahorkai László, Zeke Gyula, Markó Béla, Végel László, valamint Cserna-Szabó András.
    A családok számára Kicsik és Nagyok címmel indul bérletsorozat. A Matinékoncertek sorában a művészeti élet elismert szereplői, Fassang László, Palya Bea, Ókovács Szilveszter és Juronics Tamás mesélnek szenvedélyükről, amely műfajukhoz köti őket, a Műhelykoncerteken a gyerekek bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás megszületésének folyamatába. Az idősebb korosztály számára a Seniorok Évada bérlet kínál kedvezményes áron változatos előadásokat kamara- és nagyzenekari művekből, valamint az opera műfajából.
    A Müpa 2016/17-es évadjára a közönség 15 féle bérletsorozatból válogathat.

A március 8-i sajtótájékoztatón bemutatták a Müpa születését és első 10 évét bemutató új könyvet is. Mint Zoboki Gábor, a ház építésze elmondta, a Müpa-könyv nem szeretne építészeti album lenni, inkább egy emlékkönyvről van szó. Ez az exkluzív kiadvány egy olyan különleges korlenyomat, amely az épület mellett bemutatja a bent folyó életet, produkciókat is. A könyvben a Müpában fellépett művészek vendégkönyvi bejegyzései, fotók, interjúk és tanulmányok is helyet kaptak. A Müpa Budapest című könyv hamarosan megjelenik a könyvesboltokban.
21 March 2016  |  zoboki gábor juronics tamás baráti kristóf müpa