Hamarosan indul a XV. Pécsi Országos Színházi Találkozó

Sajtótájékoztatón ismertették az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) programját május 21-én a Centrál Kávéházban. A 15. POSZT-on a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata szakmai különdíjat ad át, valamint több programmal is részt vesz a hazai színházi szakma legrangosabb eseményén. 
A Pécsi Országos Színházi Találkozót idén június 413. között immár 15. alkalommal rendezik meg Pécsett. A fesztivál idei díszvendége Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész lesz. 
 
A sajtótájékoztatón Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta: Pécs városa 15 éve ad otthont a POSZT-nak, így a város lakói a színházi seregszemlét immáron a pécsi kultúra részének tekintik. „A tavalyi évben 65 millió, idén pedig 75 millió forinttal támogatjuk a találkozót. Pécs továbbra is nagy örömmel nyújt és biztos hátteret a POSZT-nak. Úgy gondolom, hogy ezek után a fesztivál sikere a szakmán múlik" – mondta az alpolgármester. 
 
Stenczer Béla fesztiváligazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a POSZT egy hazai és nemzetközi zsűri döntése értelmében az Európai Fesztiválszövetség tagja lett. 
 
A XV. Pécsi Országos Színházi Találkozón a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata a találkozó „Legjobb színházi alkotóját" szakmai különdíjban részesíti. A 250 000 forintos szakmai különdíjjal járó jutalmat a Színházművészeti Tagozat képviselője adja át a június 13-i Díjkiosztó Gálaesten. A POSZT zsűrijébe Keserü Katalin művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja is bekerült. 
 
A színházi találkozón a Nagy Zoltán Mihály kisregényéből megszületett A sátán fattya című monodrámával is találkozhat a közönség. Az elsőként a Pesti Vigadóban bemutatott színdarab június 11-én 19.00-kor látható a Művészetek és Irodalom Házának nagytermében, az MMA támogatásával. Az előadás előtt 17.00-tól a kisteremben a POSZT OFF-programjába illeszkedő szakmai beszélgetést tartanak a darabról, amelyen közreműködik Ács Margit író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Árkosi Árpád, a darab rendezője, valamint Zalán Tibor, író, költő.
 

 
A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló Teátristák – „nagy játékosok" című kiállítás június 5-én, 17.00-kor nyílik a pécsi Nádor Galériában. A tárlat a magyar színházművészet első két évszázadának legjelentősebb alakjait mutatja be az érdeklődőknek. 
21 May 2015  |  színházi találkozó